Sempre ens han dit, des que érem nens, que "un petit gest pot canviar el món". Per la meva pròpia experiència, crec de veritat que aquesta manera de veure i entendre la vida realment funciona. En aquest moment en què vivim, han sorgit moltes accions solidàries per intentar contrarestar les dificultats dels qui més pateixen, que posen en relleu la gran qualitat humana que té la societat.

L'altre dia, en comprar el pa, entre les monedes del canvi hi havia una moneda estranya. Era com de plàstic trasparent, amb una etiqueta que deia: The Social Coin. Vaig mirar el botiguer amb sorpresa, però abans que de pogués balbucejar alguna cosa ell em va dir:

- Jo te la regalo, però has de seguir la cadena.

En arribar a casa, el primer que vaig fer va ser anar a l'ordinador per informar-me. A poc a poc, llegint la seva pàgina Web, vaig entendre realment què tenia a les meves mans: una moneda social.

Em vaig informar com havia nascut aquesta iniciativa. Liderada per uns joves dissenyadors, aquesta moneda s'havia convertit en tot un referent europeu d'expenedoria social. Aquests joves fabriquen i distribueixen monedes socials que simbolitzaven accions desinteressades. Amb això, pretenen estendre bones accions entre la ciutadania, per així poder, amb petits gestos, trasformar el món. La iniciativa fa temps que s'ha llançat, generant i creant una cadena de favors que s'han anat estenent per tot el món a través d'aquestes monedes. Després de tres mesos, la cadena que ha seguit cada moneda es tanca, i és el moment de plantar-la. A dins porta una llavor de la qual brotarà una planta, deixant constància del fi d'aquesta cadena.

Estava fascinada. Ara amb aquesta moneda a la meva mà, tenia un bon motiu per ajudar. Però com funcionava? Vaig seguir llegint: la història de cada moneda comença quan una persona la rep, com jo en aquest cas. Llavors, un ha de proposar-se una petita acció solidària. No cal que sigui alguna cosa difícil, sinó tan sols un gest altruista, alguna cosa senzilla que pugui realitzar-se en poc temps i que amb això pugui ajudar una altra persona. Seguidament, ha d'introduir a la web de Social Coin el codi que té inscrit la moneda i una vegada realitzada la bona acció, passar la moneda a la persona beneficiada, de manera que així la cadena segueixi.

Hi ha moltes històries, diferents bones obres, gestos que neixen en el cor. I tots amb un sol motiu: ser proactius cap als altres, donar sense esperar res a canvi per així ser una baula en la cadena de favors. Al contrari de les altres monedes, l'important és desprendre-se'n com més aviat millor mitjançant una bona acció, per aconseguir que es realitzin el màxim nombre de favors que millorin la vida de totes les persones.

Vaig mirar de nou la moneda que tenia a la mà. Havia de pensar com podria contribuir. L'endemà, el destí em va donar l'oportunitat de poder donar la moneda a un altre. No va ser alguna cosa premeditada, sinó que com que estava en l'ona del donar, em va ser fàcil. Vaig tornar cap a casa pensant en com omple de felicitat donar sense esperar res a canvi. Un se sent millor amb un mateix i es reconcilia amb el món.

Al cap d'uns dies vaig introduir el codi de la meva moneda, i vaig saber que la cadena de favors l'havia portat de viatge per terres italianes. La moneda seguirà el seu curs i, al final del seu recorregut, tornarà de nou a la terra, perquè de la seva llavor en neixi un roser.