Llegim en una guia de la Costa Brava editada a París el 1967 que ningú ha passat per Cadaqués per casualitat...perquè tothom ha d'anar-hi expressament. Potser és per aquest aïllament durant molts anys que s'ha fet més atractiva turísticament. Durant alguns segles només s'hi podia arribar per mar des de les altres poblacions veïnes. Això ha fet que el trànsit a la població no hagi crescut tant com ho ha fet a tots els altres pobles costaners. Tampoc té unes grans platges, perquè la muntanya sembla que vol impedir-ho, i això fa que n'hi hagi de més petites com l'Alguer, Llané, Pianc, Portduguer, etc. i la cala de Portlligat, on es troba la casa-estudi de Salvador Dalí amb algunes genialitats de l'artista empordanès que rep uns 110.000 visitants anualment.

Camí de Cadaqués, trobarem el Mas Perafita, una masia restaurada l'any 2004. Des d'allà dalt -altitud de 300 metres- podrem veure els Pirineus perfectament i només girant-nos podrem gaudir també del blau Mediterrani i el cap de Creus. D'enlloc més podrà veure un paisatge que va des de la badia de Cadaqués al cim del Canigó, perquè és allà on els Pirineus s'endinsen en el mar. El Mas Perafita, ara també Martin Faixó, és un hotel rural molt singular per la seva ubicació i perquè només disposa de set habitacions exclusives que hi ha al celler, ofereix una bona oferta gastronòmica... i molta tranquil·litat garantida.

Dues coses més fan que Cadaqués sigui diferent: una és la seva parla "salant" i el seu orgull de ser cadaquesencs. Ells diuen "Nos amb nos", que resumeix la tradició ancestral que la gana i penúries que havia de passar el poble pel fet d'estar aïllats, van haver d'ajudar-se entre ells. Hi ha també aquella dita tan curiosa que diu: "Ses homus de Cadaqués s'aixequen dos hores abans que la resta d'homus d'altres pobles per tal de tenir dues hores més ...per no fer res" i és que el temps sempre sembla que s'hagi parat a Cadaqués i que mai cal anar de pressa... Però això ajuda a fer més conegut aquest indret turístic. Si sabessin les hores que m'ha costat obtenir tota aquesta informació, ben segur que ho entendrien de seguida.

Un altre atractiu turístic d'aquest poble del nord de la Costa Brava és la Trobada de Barques de Vela Llatina que té lloc cada any amb la participació d'unes 25 embarcacions. Aquesta activitat els dóna prestigi i popularitat perquè enguany ja serà la XXVI Trobada, i ha fet que al llarg de la nostra costa s'hi organitzin una vintena més de competicions de vela llatina. Aquest any serà el diumenge 1 de setembre, amb la participació d'embarcacions de fins a 25 pams d'eslora i de més de 25 pams (uns cinc metres).