Casa Nostra de Suïssa és el centre de contacte de tots els catalans d'aquest país centreeuropeu, distribuïts en les corresponents associacions locals, però tots plegats units i compromesos amb l'objectiu de projectar la imatge de Catalunya i de donar a conèixer la nostra cultura.

Fa pocs dies estiguérem a Birsfelden, al Centre Català de Basilea, que presideix la gironina Concepció Hurtado. Fou una experiència molt grata, tant per l'acollida i el tracte rebuts, com per tenir l'oportunitat de conèixer de primera mà la seva tasca, extraordinària, en pro de la cultura catalana en un país on s'han integrat plenament.

Ens explicaren les activitats que duen a terme aquests casals, moltes i variades: ballades de sardanes, cursos de català, certàmens literaris, festes i tradicions, jornades culturals, esportives, gastronòmiques... i, de manera especial, la Festa Major, que se celebra anualment en una de les ciutats on hi ha representació.

I, és clar, la publicació del Plançó, el butlletí de l'entitat, que cada vegada té més seguiment, tant a Suïssa com a l'exterior, i que es fa ressò, entre altres qüestions, de la petjada catalana -ben pregona- a la Confederació Helvètica.

En aquests centres hi podem trobar catalans de diferents generacions. També familiars i persones enamorades de la nostra cultura, així com joves que hi han arribat aquests últims anys per raons de treball. Tots plegats, cadascú a la seva manera, senten i viuen la catalanitat.

Algú es podria preguntar si en l'època de la globalització i de les noves tecnologies continuen essent necessaris aquests casals arreu del món. La resposta, més que mai en l'època en què vivim, és totalment afirmativa: sense una presència exterior completament normalitzada, aquests punts són fonamentals per a la projecció internacional del país. A més, sempre caldran espais físics de contacte i trobada.

Els temps que corren no són fàcils per a cap associació, tampoc per als casals, però la implicació desinteressada de molta gent fa que vagin endavant. Com ens deia un dels integrants del de Basilea, "l'amor a Catalunya ens dictarà els millors camins per seguir endavant".

Abans de marxar, visitàrem la Seu de les Nacions Unides, a Ginebra, on els nostres Sert i Barceló hi tenen una obra que traspua excel·lència i significat.

Des de Girona els fem arribar, als integrants de Casa Nostra, el nostre agraïment i la nostra felicitació, així com els millors desitjos de continuïtat.