La paraula té significats, en suggereix i pot implicar valoració. I malgrat que el nom no faci la cosa, si els creadors d'opinió i línia informativa col·laboren i la repeteixen amb un contingut nou, al final canvia el seu significat i es manipula la percepció que tenim de la realitat.

Què té a veure l'austeritat amb retrocedir en drets socials i privatitzar serveis públics? Austeritat vol dir desprendre amb seny i segons les possibilitats, no retallar drets i fer negoci de la salut. Afirmava Rubalcaba que les "reformes" del Govern són en realitat contrareformes. I és cert. Desfan canvis que es feren per millorar la vida de la gent tornant-nos a situacions anteriors o pitjors. Com la laboral. La paraula "reforma" té valoració positiva, perquè implica canviar el vell pel nou. I així qualificar de "reforma" el que significa retrocedir en drets laborals i econòmics, empitjorar la vida, és enganyar amb les paraules. També en diuen reformar les autonomies a reduir i uniformar les comunitats autònomes i anomenen xantatge a la confessió en seu judicial i amb proves de tota una trajectòria corrupta.

La vicepresidenta ha donat un pas més: ha significat que el president i el Govern d'Espanya es deuen i han de donar explicacions als ciutadans, no als grups del Congrés. Distinció de dubtosa qualitat democràtica. El Parlament és on resideix la sobirania popular i elegeix el president del govern. Voler-se relacionar l'Executiu directament amb la ciutadania, sense el control i debat dels representants lliurement elegits pels ciutadans, és propi de règims totalitaris.

Però coherent amb la línia governamental: donar als bancs i grans empreses el que treu a la gent i dir-ne equitat, colonitzar les institucions judicials amb clients que garanteixen obediència i impunitat, saltar-se les lleis si els convé i degradar les institucions i el funcionament democràtic de l'Estat.