En la terminologia inventada per l'astrònom dels Estats Units Joseph Allen Hynek, les trobades amb objectes voladors no identificats (ovnis) es classifiquen en diferents fases. En una primera fase, els ovnis s'observen quan volen pel cel, en una segona es troben rastres del seu aterratge i a la tercera els humans contacten amb éssers de procedència desconeguda.

Doncs bé, el ministre Cristóbal Montoro s'ha proposat imitar a l'ufòleg esmentat per muntar una pel·lícula amb un argument per acabar amb la morositat del ajuntaments. A cops de reials decrets-llei, el ministre s'ha entestat a dissenyar un ?mecanisme que consta de tres fases per assolir la puntualitat en els pagaments a proveïdors.

A la primera fase correspon el Reial decret-llei 4/2012, de 24 de febrer que volia fer net amb les factures pendents anteriors a 31 de desembre de 2011. Els ajuntaments que s'hi van acollir van aprovar draconians plans d'ajust per reduir la despesa.

A canvi van rebre els diners per pagar els rebuts de la llum o telèfon després de signar un préstec a deu anys a un tipus d'interès entorn al 6%, que no és cap ganga.

El resultat de l'operació, tot i alleugerir la muntanya de factures, no va aconseguir posar a zero el comptador dels pagaments. Justament un any després, el Reial decret-llei 4/2013, de 22 de febrer, posava en marxa la segona fase perquè encara hi havia factures al calaix anteriors a l'1 de gener de 2012. L'existència de més factures del mateix període era un rastre indicatiu de que es continuava gastant a cor què vols, cor què desitges. L'enduriment del control de les finances locals amb un seguiment exhaustiu dels plans d'ajust, tampoc ha donat els fruits que s'esperava. Ni per casualitat s'ha acabat amb la morositat!

Per tant, la tercera fase amb el Reial decret-llei 8/2013, de 28 de juny anuncia un conte de mai acabar. Ara són les factures anteriors a 31 de maig d'enguany. Aquest decret, a més, amenaça amb els homes de negre, vinguts de la Meseta per fer anar drets els díscols.

A més, apareix un inquietant avantatge per als mal pagadors: si s'acullen al mecanisme, l'Estat deduirà dels diners que dóna a la Generalitat el deute d'aquests ajuntaments. En canvi els bons pagadors cobraran quan ho decideixi el govern català. Vaja incongruència!

Miri, Don Cristóbal, prou de donar peixet! Respecti l'autonomia dels municipis i millori el seu finançament. I els serveis que no són competència local, doncs, o els paguen o se'ls queden. Si no s'avança per aquest camí tot plegat és pa per avui, fam per demà. I potser hi haurà una quarta fase. Aleshores, potser els homes de negre segrestaran l'alcalde per embarcar-lo en una aeronau amb destí desconegut.