Montserrat Serra i Blanca Thiebaut van arribar divendres a Madrid després del seu alliberament, animades però febles; és per això que la cooperant de Palafrugell no ha tornat encara a la seva localitat natal, on la notícia del seu alliberament va ser rebuda dijous amb la natural eufòria. Alguns dels seus familiars sí que van viatjar a la capital espanyola per rebre-la, mentre que d'altres es quedaven a la localitat gironina per celebrar el final del captiveri. La discreció amb què tant Metges sense fronteres com el Govern espanyol han gestionat l'alliberament i la repatriació de les dues dones impedeix saber amb certesa on es troben exactament ara, encara que se suposa que han estat sotmeses a anàlisis i revisions mèdiques exhaustives per comprovar quin és el seu estat de salut, amb la intenció que a poc a poc superin aquella feblesa i puguin tornar a portar una vida normal. Un procés que serà llarg, segons va explicar la germana de Blanca Thiebaut, Inés, però que almenys ja ha pogut començar.

I és que fins dijous de la setmana passada feia molt de temps que no es tenia cap notícia de Montserrat Serra i Blanca Thiebaut, segrestades el 13 d'octubre de 2011 (en aquell moment tenien 40 i 30 anys, respectivament) a Kenya , on estaven treballant en la construcció d'un dispensari mèdic, i que se suposa que han estat retingudes tot aquest temps a Somàlia. De fet, no s'ha donat gaire informació sobre les circumstàncies del seu alliberament per no posar en perill les persones que hi han participat i els altres cooperants que continuen segrestats a la zona, en la qual Metges sense Fronteres i altres ONG mantenen la seva activitat tot i el risc indubtable que això suposa.

Un cop alliberades Montserrat Serra i Blanca Thiebaut, és molt probable que algunes d'aquestes incògnites no s'acabin aclarint mai del tot; però és evident que el més important ara és que les dues dones es refacin després d'aquesta terrible experiència i puguin recuperar una vida de la qual els n'han robat pràcticament dos anys.