Fa pocs dies, vaig tenir la sort de poder fer unes minivacances i escapar-me amb el meu marit a la meravellosa illa de Sicília. La nostra filla estava en el campament d'estiu, així que vam estar de nuvis. Tot era perfecte, entorn preciós, bona gent, excel·lent menjar, en fi, no es podia demanar més!

Bé, en realitat sí que es podia demanar alguna cosa més: que el meu cervell fos capaç de desconnectar totalment de la feina i deixés d'estar pendent del mòbil, de l'iPad i de qualsevol altre trasto que em recordés que a uns centenars de quilómetros la vida seguia un altre ritme.

He de reconèixer que em va costar una mica, més que no m'hauria agradat, i que no em vaig relaxar totalment fins que vaig deixar tancat un assumpte que no deixava de donar-me voltes al cap.

Veient al meu marit tranquil, sense preocupar-se de correus electrònics o qualsevol altra cosa que no fóssim nosaltres dos i l'impressionant lloc on érem, sentia certa enveja. Una nit, ja relaxada i compartint un fantàstic sopar amb l'illa d'Isola Bella com a decorat d'excepció, vam começar a parlar del tema.

Recordàvem altres viatges que havíem fet, no fa tant de temps, quan la tecnologia no permetia la connexió permanent, i de com el món no s'enfonsava perquè nosaltres no estiguéssim al corrent de la coses durant una setmana o quinze dies. Sí, no fa tants anys, quan te n'anaves de vacances, te n'anaves de vacances i punt. Tu no estaves pendent de res relacionat amb la feina, ni ningú de la teva feina esperava que atenguessis cap assumpte, per urgent que fos. I quan tornaves, tot seguia al seu lloc, sorpresa, el món no havia deixat de girar!

No em malinterpreteu! Penso que les noves tecnologies són increïblement útils i que ens faciliten la vida, personal i professional, de manera indiscutible. Només hem d'aprendre a no convertir-nos-en en esclaus hem d'aprendre a usar-les de manera intel·ligent.

Quan em passen coses com la que us he comentat, o quan veig una taula en la qual la gent en lloc de parlar consulta el mòbil, no puc deixar de preguntar-me: Estem preparats per a tots aquests avenços? Serem capaços algun dia d'usar-los de manera racional?

Jo ja fa temps que vaig començar la meva croada particular contra mi mateixa, per aprendre a utilitzar el mòbil de manera racional. No he guanyat la guerra, però sí que puc dir amb orgull que he guanyat bastants batalles. Per això us demano amb tot l'afecte que desconnecteu en les vostres vacances, en els vostres caps de setmana, en la vostra hora d'àpats o en qualsevol altre moment en què no toca treballar.

Tant és si te'n vas lluny o et quedes a casa, tant és si ets a la platja o a la muntanya, gaudeix del teu merescut descans, i desconnecta't.