L'any1953, Charles Erwin Wilson va passar de president de la General Motors a ministre de Defensa d'Estats Units amb el president Eisenhower. En l'audiència de confirmació al Senat, Wilson va dir una frase que es féu famosa: "Sempre he pensat que el que era bo per a aquest país era bo per a General Motors i viceversa" Al cap i a la fi, havia dirigit l'ampli esforç de producció bèl·lica de l'empresa durant la Segona Guerra Mundial.

Han passat seixanta anys. Avui, qui podria ser el Charles Erwin Wilson del 2013? Qui resumiria en la seva persona l'esforç conjunt de la gran indústria i el govern de la primera potència mundial? Probablement, caldria buscar el seu nom en el sector de les TIC, les tecnologies de la informació i la comunicació. Si a la Segona Guerra Mundial els vehicles de motor eren bàsics, avui qualsevol estratègia per defensar una posició dominant passa pel control de la informació que es transmet per mitjans digitals.

Avui l'enemic públic número u no és l'espia que roba els plànols d'un submarí atòmic i els lliura als russos, sinó l'analista penedit que exposa al món l'existència d'un control general sobre les comunicacions privades. I no és una gran fabricant de motors o de míssils la que es veu despullada per la filtració, sinó els nostres amics de la Xarxa que tant ens faciliten la vida: des del gran cercador fins a les grans operadores, passant per la poma més encantadora d'ençà dels Beatles. Així com podem veure un tanc com un perill, ens costa concebre que les finestres que obrim a l'infinit digital ens estiguin amenaçant. Sobretot amb uns anuncis tan bonics.

Hem abocat rius de tinta sobre la decadència de l'imperi americà i sobre el nou lideratge dels BRIC mentre la zona euro s'enfanga en les seves rigideses, però la veritat és que els Estats Units tenen el control del nou armament i de la nova gran font de riquesa: el ple coneixement dels nostres pensaments, paraules i obres, que tant es pot usar per vendre'ns un regenerador capil·lar com per orientar el nostre vot. Mentre els BRIC fabriquen els plàstics, Estats Units els omplen de contingut, que és el que compta. La General Motors d'Engine (motor) Wilson, rescatada de la crisi per Obama amb càrrec al pressupost, té la seu a Detroit, ciutat que acaba de suspendre pagaments. S'enfonsa la ciutat de l'automòbil però es recupera l'economia del país, que ha buscat i ha trobat nous camins d'acord amb els nous temps.