Tommy Robredo va celebrar els seus dotze anys en l'elit del tennis mundial guanyant diumenge el dotzè títol de la seva carrera, de dinou finals disputades; es va imposar al torneig d'Umag (Croàcia) a l'italià Fabio Fognini, un dels jugadors més en forma del circuit. Però el tennista olotí (nascut a Hostalric l'1 de maig del 1982) també ho està, com ho demostra el brillant paper que va fer a Roland Garros, i el fet que la de diumenge ha estat la seva segona victòria de la temporada: també es va impsoar al torneig de Casablanca, amb la qual cosa ja ha igualtat el resultat dels seus millors anys com a tennista professional, 2006, 2007 i 2009, en els quals també es va imposar en dues competicions ATP.

Però hi ha diferències, entre els èxits esportius de Robredo en aquells moments i els que ha aconseguit ara, que posen en relleu la seva constància, tenacitat i voluntat de superació; tot un exemple. Perquè per exemple el 2006 (el millor any en la carrera de l'esportista gironí, en què es va imposar en un torneig ATP Masters Series, a Hamburg, i va arribar al número 5 del rànquing ATP dels millors tennistes del món), Tommy Robredo era un jugador de 24 anys, en plena progressió, i que tenia al seu davant un futur molt prometedor. Des de llavors, s'ha mantingut sempre en l'elit, disputant partits i partits, posant-ho difícil als rivals, obtenint victòries de mèrit, i adjudicant-se tornejos any rere any... Només el 2010 es va quedar en blanc, abans del 2012, el pitjor any de la seva carrera, en el qual tampoc no va obtenir cap títol i va patir una greu lesió... I va caure al lloc 470 del rànquing ATP.

Però Robredo s'ha refet, d'aquella situació, i aquest any està demostrant un excel·lent nivell: ja en va donar proves a Roland Garros i ara ha aconseguit aquest títol que, dotze anys després de la seva irrupció a l'elit, confirma que encara hi continua. I amb voluntat de més: "Estic gaudint molt del tennis", declarava després de derrotar Fognini. I fa unes setmanes assegurava a Diari de Girona: "Sincerament, l'edat m'és ben igual". Per molts anys.