Siguem seriosos. Una cadena humana per la independència és això i no és cap altra cosa. Pretendre que s'hi sumin aquells que no volen la independència és absurd. L'argument que s'utilitza per defensar-ho és agafat pels pèls. Consisteix a dir que la independència passa per la consulta, que és l'exercici pel dret a decidir, i per tant, si estàs a favor d'aquest dret, pots sumar-te a la cadena. Fem una analogia: com que es pot anar a Vladivostok en tren, si vostè està a favor d'anar en tren el comptarem entre els que volen anar a Vladivostok amb el Transsiberià. Doncs no. N'hi ha que volen fer-ho, però n'hi ha que volen anar a Madrid, i n'hi ha que no volen passar de Torredembarra. Barrejar-ho equival a enganyar-nos i a sembrar l'ombra del dubte sobre l'operació. Ben mirat, a Catalunya hi ha prou independentistes convençuts perquè la cadena humana de la Diada -la Via Catalana- siguin un èxit i no quedi ni un pam de terreny per cobrir. Si es recorre innecessàriament als que no ho són, quedarà per sempre el dubte de quants dels assistents estaven realment a favor de la consigna independentista que encapçala la crida, i quants només volien compartir el viatge fins al dia del referèndum. Ara mateix, aquesta ombra de dubte pesa sobre la manifestació de la Diada de l'any passat a Barcelona.

A més a més, tampoc no hi perdrien cap multitud. Desenganyem-nos: els que estan a favor de fer la consulta però hi anirien per votar en contra de l'estat propi són una rara avis. Una minoria de persones que s'entreté a pensar les coses a fons. La immensa majoria dels que tenen una opinió al respecte es divideix entre els que volen la consulta perquè és una fita del camí que mena a la independència, i els que no la volen exactament pel mateix motiu. Aquests no volen córrer riscos: per a ells, l'objectiu és quedar-nos on som, és a dir, amb Catalunya com a part integrant de l'Estat espanyol, i per quedar-nos on som no cal bellugar-se. Si un dia s'arriba a convocar la consulta, i si a més a més es pensa que el resultat serà vinculant d'alguna manera, llavors els partidaris de quedar-nos com estem es mobilitzaran per promoure el vot negatiu; però no abans.

Excepte, insistim, una minoria de persones molt polititzades amb un notable gruix de formació teòrica. Justament perquè la tenen haurien de saber que si se sumen a una mobilització independentista, poden ser sumats al nombre dels independentistes.