La política de la por ha estat, és i serà un fracàs. Primer amenaces d'ocupació militar, estil russos a la Primavera de Praga, amb sobrevols sobre els terrats de Tortosa i altres ciutats, estil Assad sense bombes per ara. Després, amenaces de liquidar l'autonomia, estil anys trenta com si el PP fos precursor, no successor, de Franco. I ara, amenaces de fer un nou mur de Berlín que rodegi tot Catalunya, com explica el director de Diari de Girona, Jordi Xargayó: "Estan realment preocupats i recorren a la política de la por. Hi ha una diferència gens menor: la Unió Europea ho ha fet amb arguments jurídics; les reaccions de Madrid són més viscerals. Jordi Pujol ha dit que Catalunya no pot prescindir d'Europa. D'altres sostenen que sí".

De fet les noves amenaces són el reconeixement de Madrid, i dels funcionaris espanyols a Europa, que donen per perdut el referèndum sobre la independència. Se?guim el guió del comissari socialista Joaquin Almunia demanant que Europa expulsi Catalunya. Per començar, ell demostra que els catalans avui no estem representats per Espanya a Brussel·les, així que poc perdem marxant. Més important, els catalans som ciutadans europeus, com diu ben clar el passaport i fins i tot el DNI franquista. Farà la Unió Europea com Hitler amb els jueus deixant sense nacionalitat 7,5 milions de catalans per acontentar els espanyolistes?

Boicotejar el nou Estat europeu com vol Madrid no sembla assenyat. Estaríem en bona companyia fora, juntament amb Suïssa i Noruega, els dos països més rics i feliços d'Europa. Apliquen el dret europeu, paguen fins i tot impostos europeus (mentre Madrid cobra d'Europa), i decideixen per ells mateixos. No estaria malament Catalunya fora d'Europa, amb o sense euro, perquè tampoc tenen euro aquests països grans com Catalunya. Noruega, per cert, és producte d'una escissió després d'un referèndum.

La cançó va per l'altra banda. Vol Europa perdre la quarta regió europea en PIB, després de París, Llombardia i Londres central i crear una potent nova Suïssa? Jo visc, mes si i mes no, a Suïssa, on Europa queda molt lluny i molt a prop, igual que a Catalunya.

Madrid ens vol mal com sempre, però què passarà amb les exportacions espanyoles, incloses les exportades a Catalunya, si tanquen la frontera com si fóssim Gibraltar, del tamany d'Olot, no la quarta regió europea? I què farà Madrid amb el deute públic si Catalunya no assumeix el 16% de la seva població? Més aviat Catalunya ha d'assumir el que Madrid inverteix a Catalunya. Per què hem de pagar les barbaritats mesetàries d'autopistes buides i Aves igual de buits? Volen boicotejar Catalunya, però pagaran tot més car? El xampany francès costa cinc vegades el cava. Poden expulsar el Barça, però el Madrid s'enfonsaria, i no parlem ja dels exmonopolis madrilenys com Renfe, Endesa, Telefònica, que avui no paguen impostos a Catalunya. I l'agricultura de València, Múrcia i Andalusia? Les amenaces no funcionen. Democràcia és votar, no boicotejar.