El líder d'Unió Democràtica de Catalunya ( UDC ), Josep Antoni Duran i Lleida, està entestat, d'acord amb el seu partit, a trobar vies intermèdies per al futur de Catalunya, i crear una "tercera via" entre l'alternativa de deixar les coses com són i la independència. Vol evitar "el xoc de trens" anunciat per Artur Mas si no hi ha un diàleg acceptable amb el Govern de Mariano Rajoy.

Duran Lleida va anunciar que existia una "tercera via" entre l'independentisme i l'immobilisme, que era un Estat Confederal, al qual sempre ha donat suport Unió Democràtica. Duran ho va anunciar tres dies abans que comencés el debat sobre política general al Parlament de Catalunya, el més important de l'any. Aquest anunci va descol·locar el president de la Generalitat, Artur Mas: el partit Convergència Democràtica de Catalunya està federat amb Unió i formen la coalició CiU. Mas va criticar en aquest debat, encara que sense citar Duran, que "les terceres vies a Catalunya" han fracassat "sempre" al llarg de la història. Però no va tancar la porta completament. Els socialistes es van sumar ràpid a la "tercera via" de Duran, ja que la seva proposta és la modificació de la Constitució per anar cap a un Estat Federal. No és la mateixa fórmula que Unió, però el sentit pràctic els va portar a parlar de la "tercera via". Aquesta setmana van dinar junts Duran Lleida i el líder dels socialistes catalans, Pere Navarro, acompanyats per Joan Rigol, expresident del Parlament i autor del document sobre el "Dret a decidir" i Miquel Iceta, dirigent històric del socialisme català. De la conversa es va derivar que continuaran els contactes entre els dos partits, ja que hi va haver "col·laboració" i punts en comú.

És més. Duran va proposar estendre els contactes a altres formacions polítiques, com Iniciativa per Catalunya, que no creu en una secessió, o almenys una secessió unilateral. El líder socialista manté contactes també amb el PP d'Alícia Sánchez Camacho per acostar posicions. També Duran parla amb el PP, però a Madrid, i té l'esperança que els pressupostos generals de l'Estat puguin modificar-se en el sentit que no castiguin Catalunya com s'ha anunciat en el projecte enviat pel Govern, amb una reducció de les inversions en un 25,5 per cent. Si no aconsegueix millorar substancialment aquests pressupostos de cara a Catalunya, Duran i la tercera via en sortiran durament castigats. La posició de Duran no és la d'un polític solitari, ja que com va dir -donant els seus noms- la seva idea la comparteixen tots els membres de la direcció del partit .

Aquesta última dada fa pensar, doncs, que si Unió té 14 diputats al Parlament, Convergència, sense Unió, i amb Esquerra no arribaria a la majoria parlamentària per votar una moció o una proposta de tipus independentista o secessionista. És clar que Duran ha dit que no vol trencar amb Convergència, ja que la seva estratègia es basa en aconseguir que els dirigents d'aquest partit, amb Artur Mas al cap, recapacitin i vegin que ara per ara la independència de Catalunya és impossible dins d'Europa, com ha declarat, perquè ja en la Guerra de Successió de 1714, Europa "ens va deixar amb el "cul a l'aire". Duran és el polític català que té més experiència internacional, atès que des de fa molts anys ha format part de la direcció del PPP (Partit Popular Europeu ).

D'altra banda, Duran no amaga que les seves relacions amb Artur Mas no passen pel millor moment, i va declarar que "són millorables". Artur Mas es guarda de polemitzar directament amb Duran mirant la composició del seu Grup Parlamentari que té 14 diputats d'Unió, i per tal de mantenir la coalició CiU.

Mas i Duran, però, estan d'acord que Esquerra Republicana hauria d'entrar al Govern català aprofitant l'aprovació dels pressupostos de 2014. Respecte a Duran, ha dit que Esquerra, en no entrar al Govern, no assumeix riscos i va collint vots, cosa que si continua així, el col·locarà en una posició immillorable de cara a les eleccions municipals de 2015. La millora d'Esquerra procedeix dels vots de CiU, com es va veure a les eleccions catalanes del novembre de 2012 .

Caldrà veure com continuarà el diàleg entre Mas i Rajoy, entre Barcelona i Madrid, amb la mirada posada en la promesa d'una consulta i una pregunta per al proper any 2014. Mas i Junqueras necessitaran comptar amb una majoria al Parlament. El treball que realitza Duran no agrada als dos líders abans esmentats, perquè pot esquerdar aquesta majoria i perquè el líder democristià té millors relacions amb els polítics de Madrid, tant polítiques com personals.