Madrid amenaça de treure la nacionalitat europea a 7,5 milions de catalans, població només superada en 15 Estats d'Europa. L'únic vergonyós precedent fou l'aliat de Franco, Hitler, amb els jueus. Les lleis de Nuremberg de 1935 permetien excloure jueus de la nacionalitat alemanya, i així es feu individualment, per no tenir sang alemanya o per conducta poc "adequada", copiat de les lleis castellanes de "pureza de sangre". Fins que Hitler perdé la paciència i el 1941 declarà tots els jueus sense nacionalitat, com demana Madrid que faci Europa amb els catalans.

El funcionari europeu honorari Francesc Granell dóna la visió de Madrid a El País: "Cataluña quedaría fuera de los Tratados y de la UE. Es la doctrina que ha sentado la Comisión Europea. Seremos un Estado fallido como Somalilandia". L'exmaoista Barroso i l'exmarxista Almunia tindran doctrina, pe?rò Europa és un Estat de dret on manen les lleis, no les doctrines polítiques. Compa?rar la quarta regió europea amb Somàlia! No hi ha cap llei a Europa ni precedent que permeti expulsar Catalunya.

La prohibició de pèrdua de nacionalitat, individual o en massa, ha fixat tot el dret internacional després de Hitler. Alemanya prohibeix a l'Estat i els seus funcionaris treure la nacionalitat, que només pot ser a petició de l'individu sense coaccions. La nacionalitat europea que Madrid ens vol treure és la mateixa que figura al passaport i al DNI. No són papers mullats. El Tractat de Maastricht de 1992 crea la doble nacionalitat europea i de l'Estat membre. Inclou la protecció per tots els altres Estats europeus, el vot a les eleccions europees i el dret de treballar en qualsevol Estat. El Tractat d'Amsterdam de 1997 afegeix la protecció del Parlament Europeu i l'Ombudsman o síndic de greuges. Defineix la ciutadania europea com un "dret fonamental i personal." Els ciutadans tenen el dret de ser atesos per tota institució europea, inclosos evidentment els tribunals.

La Declaració Universal de Drets Humans, incorporada a la Constitució Espanyola per pressió catalana, prohibeix treure arbitràriament la nacionalitat. La prohibició fou incorporada per les accions de Hitler traient la nacionalitat als jueus. Jo demano a Francesc Granell: "Farà Europa com Hitler amb els jueus deixant sense nacionalitat a 7,5 milions de catalans?"

Europa només pot treure la nacionalitat a títol individual i mai col·lectiu. Els funcio?naris no poden fer-ho, només un jutge després d'un judici públic on participi l'afectat. Els tractats internacionals signats per Europa i Espanya prohibeixen expressament treure la nacionalitat en massa als catalans. Com s'ho farà Europa per celebrar 7,5 milions de judicis per expulsar els catalans? A més el Consell d'Europa el 2009 declara nul·la tota actuació de deixar sense nacionalitat per questions polítiques -com és la independència-.

Francesc Granell em contesta: "No crec que això de Hitler sigui aplicable a una UE que té unes regles respectuoses amb els valors democràtics i d'Estat de dret." Esperem que sigui així.