Si algú té la mala sort de patir un accident no laboral i es fractura el fèmur, passarà un calvari. Després de la intervenció quirúrgica i superat el període postoperatori, començarà la rehabilitació. El traumatòleg prescriurà sessions de fisioteràpia i controlarà l'evolució del pacient amb visites programades. Si és un treballador afiliat a la Seguretat Social, haurà de sol·licitar setmanalment el comunicat mèdic de baixa laboral al metge de capçalera. L'assalariat estarà en situació d'incapacitat temporal (IT) i percebrà una prestació econòmica.

Ara bé, generalment abans de complir-se el setè mes de l'operació, rebrà un comunicat intimidatori de la Seguretat Social que el cita a una revisió mèdica.

A casa nostra, mitjançant un conveni de col·laboració entre el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i la Generalitat de Catalunya, és l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques i Sanitàries (ICAMS) l'organisme que s'encarrega de l'avaluació de les incapacitats laborals.

El pacient d'aquesta història va a la revisió amb crosses, porta els justificants de baixa i l'informe de l'especialista que recomana continuar la rehabilitació.

El metge inspector, que gaudeix de la consideració d'autoritat pública, és a dir que actua com un policia, es mira els papers per damunt, menysprea l'opinió del seu col·lega i decreta l'alta mèdica. Apa, a treballar!

A més, comunica al treballador que si es posa malalt en els pròxims sis mesos, s'ha de dirigir a l'ICAMS per demanar la baixa laboral.

Passades tres setmanes, el treballador arreplega una gastroenteritis de ca l'ample amb vòmits, diarrea i febre alta. Fa el cor fort i agafa el cotxe per desplaçar-se al centre mèdic: en aparcar, xoca contra una columna i es fa una fissura al fèmur. Obtindrà la baixa laboral i estarà un mínim de dos-cents dies sense treballar. És la llei de Murphy!

Els serveis d'inspecció hauran fet un pa com unes hòsties! Basant-se en criteris econòmics d'estalvi, citaren l'accidentat com un sospitós d'absentisme. Vaja, com un gandul.

¿Havien oblidat el jurament hipocràtic de no tenir altre propòsit que el bé i la salut dels malalts i que la seva missió consistia a evitar accions fraudulentes com treballar si es rep la prestació o rebutjar tractaments sense causa justificada? Sembla que sí.

Potser per això aquest any, el Departament d'Empresa i Ocupació ha premiat l'ICAMS per la reducció de càrregues administratives a les empreses. De tal riu, tal aigua.

Per tant, no és insòlit que l'informe de la Sindicatura de Greuges de l'any 2007 ja esmentés les queixes pel tracte "inade?quat" que rebien els usuaris de l'ICAMS. És a dir, estan sota sospita.