El ministre en cap Alex Salmond ha celebrat el darrer congrés del Partit Nacionalista Escocès abans del referèndum per la independència de setembre 2014. Tot i que les enquestes no són favorables, està animant. Escòcia no és Catalunya, amb una economia molt menor, sense tanta indústria ni tant turisme i, siguem sincers, sense tanta qualitat de vida. Plou i no fa sol, en resum.

Escòcia sempre ha gaudit d'un Estat de dret. No ha estat ocupada militarment, patint tres segles de despotisme. Els anglesos s'han portat molt bé, respectant el sistema educatiu i la justícia pròpia. Com veuríem Espanya si sempre haguéssim tingut escola catalana i justícia catalana? Els escocesos han participat de l'imperi britànic. No han estat vetats i tractats com estrangers a Espanya, com deien els consellers de Barcelona el 1566 que "en Castella, çó és en Civilla e altres parts, fassen pagar als catalans com strangers".

Tot i la propaganda anglesa que, per cert, el seu grup oficial a favor del no es diu fear (por)! ningú vota per por. La gent vota perquè vol gestionar les seves coses. Salmond ha posat d'exemple que els conservadors de Londres són antieuropeus i Escòcia no. Salmond presenta un programa socialdemòcrata perquè sap que els més recalcitrants són els socialistes que temen perdre la seva sobrerepresentació a Londres. Si he de fer una predicció a onze mesos vista, la meva opinió és que guanyarà el sí. Primer, perquè el centre i la dreta proanglesa està extinta a Escòcia. No queden conservadors i quatre liberals, cruspits pels nacionalistes. Segon, perquè el vot socialista es dividirà entre el no i el sí. El sí serà per questions econòmiques més que sentimentals. La política del no, de l'immobilisme i la por no funciona.

La independència d'Escòcia, abans o després del referèndum a Catalunya, canviarà l'Europa dels Estats. Europa ja no és dels Estats sinó dels ciutadans des que el Tractat de Maastricht crea la ciutadania europea. Els euròcrates segueixen pretenent que els ciutadans no pintem res, però es trobaran en la mateixa situació que amb Catalunya, d'uns ciutadans europeus que han creat un nou Estat. No poden expulsar-los com Hitler als jueus ni tampoc poden boicotejar el nou Estat escocès o català. Els ciutadans europeus gaudeixen de les mateixes garanties a tot Europa, inclosa a l'administració europea. Mentida podrida que Escòcia i Catalunya han de demanar la readmissió. Al contrari, els tribunals europeus obligaran la Unió Europea a no discriminar els seus ciutadans i els governs que els representen. Mal que li pesi a Madrid.

Londres no es porta malament. No ha discutit ni un instant el referèndum i ha insistit en una pregunta clara de sí o no, sense "terceres vies" de fum espanyolista de més autonomia. No boicotejerà la independència, ni amb Europa. I si guanya el no, Londres s'ho pensarà abans de celebrar un referèndum per sortir d'Europa, perquè els escocesos n'organitzarien un per marxar del Regne Unit. El referèndum escocès és una bona cosa per al Regne Unit i per Europa, guanyi el sí o el no. Com serà una bona cosa el referèndum català. Escòcia no és Catalunya, però no és una excepció democràtica ni els catalans hem de viure en un Estat d'Excepció.