Banc Sabadell-Caixa Penedès

Carles Mallart. girona

El 14 d´octubre es va produir la integració total de la xarxa catala­na de Caixa Penedès dins de Banc Sabadell. Voldria fer unes reflexions. Aclarir que fa més de 25 anys i durant uns 6 anys vaig estar dins l´estructura de Caixa Penedès, primer obrint l´oficina de Palamós i tot seguit la de Joan Maragall de Girona. Tinc un gran record d´aquella època. En aquell moment l´entitat comptava amb unes 200 oficines arreu del Principat i farà uns dos o tres anys va arribar a més de 465 oficines. He parlat amb antics companys de feina i realment estant molt contents que al final la solució Banc Sabadell s´ha acabat imposant.

Banc Sabadell, amb la visió de la jugada que sempre ha demostrat, ja que té gent que pensa, tenia molt ben arrelat el tema de pimes, comerç, professionals... a Catalunya entre la seva clientela, però li faltava coixí de clients particulars, cosa que Caixa Penedès li ha aportat a la seva xarxa d´oficines. L´invent d´anys passats amb aquella unió de Caixa Penedès sota el paraigua de Caja Murcia, mai va funcionar, era el que en diuen els excompanys «un invent» per no arribar enlloc. Realment ens fa feliç la il·lusió i satisfacció de personal i clients amb qui mantinc contacte que han passat a pertànyer, mai millor dit, sota el paraigua (recorden la campanya dels paraigües?) de Banc Sabadell, que juntament amb LaCaixa són les dues entitats netament catalanes que tenim.

Sento tristesa per l´esborrada del mapa de deu caixes catalanes, amb pèrdua d´oficines, llocs de treball i obra social algunes, però satisfacció per algunes solucions que s´han anat veient, Caixa Girona-La Caixa, Unnim amb BBVA, Caixa Penedès-Banc Sabadell, i algunes que encara s´han de resoldre, com el grup Caixa Catalunya, que esperem que acabin el més raonablement bé possible per a satisfacció de tots plegats i, sobretot, de la seva gent.

Independència igual a democràcia

Joan Boronat Lecha. blanes.

Per quina raó la resta d´Espanya no hauria de poder sortir-se´n sense Catalunya? Què hi ha a Catalunya perquè temin perdre-la? No tenim petroli, com té Escòcia, ni importants fonts energètiques; no necessiten la nostra cultura i llengua, és evident que els fa nosa; la poca indústria que ens queda seria fàcil de superar; llur agricultura, ramaderia i pesca són molt superiors a les nostres; tenen més ports i aeroports, millors autovies i autopistes gratuïtes; i, respecte a l´especulació d´estructures i immo­biliària, no ens poden envejar res. Per què aquesta obstinació per part de l´Estat d´instigar l´odi recíproc, al mateix temps que es vol mantenir la unitat d´una «nació espanyola» que no ha existit mai? (malgrat les teories d´en Jaime Serrano de Quintana i la seva associació espanyolista. DdG 28/10). La resposta és evident, mentre els pobles es barallen, les castes dominadores: els cacics, els polítics, la banca i el capitalisme en general, tenen el control. Una escissió, sobretot sense el reconeixement de l´Estat, és lògic que espanti la gent, per la incertesa que representa. Alguns dels somiatruites que encara creuen en terceres vies, pensant-se que l´Estat acceptarà una reestructuració, perdrien privilegis, però la gran majoria tindríem molt a guanyar amb la independència.

Una comunitat petita pot controlar més fàcilment la corrupció. La segregació de Catalunya o de qualsevol altre poble d´Espanya, serà el detonant per aconseguir instaurar l´autentica democràcia, i poder dedicar-nos, tots plegats, a desbancar el caciquisme, i, com qualsevol país democràtic (capitalista) d´Europa, intentar controlar (amb una mica més de criteri) la banca i la casta política. Es forjaria una millor societat. D´això és del que tenen por, allà i alguns d´aquí.

Catalunya,

nou estat d´Europa,

millor per a tothom?

Josep Rua Borràs. olot.

Si entre CiU, ERC, altres partits independentistes i la pressió dels independentistes catalans aconseguim una Catalunya independent millor per a tots, els que critiqueu tot el que estem fent, no acceptareu aquesta nova Catalunya? Qui més té tan avançada la independència de Catalunya? El Procés Constituent és a les beceroles, l´altre dia vaig anar a una xerrada sobre «Independèn­cia per canviar-ho tot», que també està començant. El 2014 o som independents o ­desa­pareixem com a comunitat autònoma: qui més ho té tot a punt per fer de Catalunya un nou estat d´Europa? El que hem de fer, d´una vegada per totes tots i cada un dels catalans, és ajuntar-nos amb la gent de CiU, ERC i altres partits que els donen suport i anar a votar tots Sí a la consulta que es farà abans o després d´una DUI! Quan siguem independents, ja podrem votar per aquest o aquell partit: ara és quan tots els ciutadans de Catalunya hem d´anar tots a una!