El Projecte de llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic que acompanya els pressupostos de la Generalitat per al 2014 consta de 190 articles dels quals n'hi ha 136 de dedicats a crear i modificar impostos i taxes que gestiona el Govern català. Deixarem per a una altra ocasió l'anàlisi dels canvis en l'impost de successions, en el cànon de l'aigua i en la creació d'unes trenta noves taxes. Només anotarem, pel que fa a l'anàlisi de les modificacions del cànon de l'aigua, que és necessari aprofundir en la gestió de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), amb l'aigua al coll, i d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), protagonista d'una esperpèntica privatització.

Quant a les taxes noves, solament voldria assenyalar-ne algunes de curioses com la de sol·licituds d'autorització d'intervencions arqueològiques i paleontològiques, la de l'homologació de trofeus de caça i la de l'expedició de les anelles oficials d'ocells fringíl·lids, entre altres. Ara bé, serà difícil aconseguir l'objectiu de conscienciar la ciutadania del cost de la prestació de determinats serveis i obtenir ingressos que, si no compensen totalment les despeses, contribueixin a reduir-ne l'impacte.

Avui, però, ens centrarem en les modificacions de la regulació del cànon dels residus municipals destinats a dipòsits controlats o centres de tractament. En teoria és un impost ecològic creat pel tripartit l'any 2008 per impulsar mesures de minimització i de valorització del material dels residus. A la pràctica, és un element més de recaptació per nodrir les arques buides d'una administració balafiadora. Doncs bé, el tipus de gravamen del cànon de rebuig dels residus municipals passa de 12,40 a 15,80 euros per tona, un augment del 27,42%. Residus de luxe, vaja!

Què significa per al ciutadà aquesta pujada? En el cas de Lloret, que l'any 2012 va generar 26.590,96 tones de rebuig (amb 40.837 habitants de dret, representava 1,78 quilograms per persona i dia) serien 90.409,36 € més a l'any (de 329.727,90 € a 420.137,17 €). En altres paraules, una família que pagava pel tractament de residus 33,40 € hauria de pagar-ne 35,61 (un increment de 6,63%). Però d'on sortiran les misses si l'Ajuntament ha decidit congelar la taxa d'escombraries per al 2014?

Bé, al conseller Mas-Colell li deu importar un rave el problema que encoloma als ajuntaments. Es tracta d'escurar les butxaques dels ciutadans i vendre's el patrimoni del país? I el paper ben galdós que farà ERC en votar a favor d'aquestes mesures? Potser, amb l'Oriol Junqueras al capdavant, jugaran a ser Robin Hood i fer creure a la gent que es vol cobrar dels rics per repartir-ho entre els pobres. Entre tots plegats, sí que la farem bona!