Europa, un mur de contenció de l'autoritarisme espanyol? És cert que veient com Europa es fa la desmenjada a l'entorn del procés català -si bé, pel que ens diuen els diputats europeus, s'ho miren amb molta atenció-, no podem oblidar que la UE és una unió d'estats. I els estats-nació, és clar, vetllen pels seus interessos, i no pas pels interessos de les nacions i llengües sense estat. El català -una de les primeres llengües d'Europa i que malgrat la persecució secular i constant per part d'Espanya i França ja el parlen uns 10 milions de persones- per exemple, no és oficial a Europa, i sí que ho és el gaèlic d'Irlanda, que només és parlat per unes 70.000 persones en aquesta República: una situació injusta i sagnant per al català, mantingut en l'estadi de no llengua d'Europa mercès tant al PP com al PSOE, pel fet que no el reconeixen com a llengua oficial a Espanya. Hi ha la temptació, per tant, de passar de la Unió Europea -i de fet, algunes forces polítiques, com les CUP són obertament antieuropeistes-, però no crec que hi hagi cap alternativa vàlida. Llevat que sol·licitéssim l'ingrés a la Commonwealth, com ha dit que farà Escòcia en el seu Llibre Blanc un cop sigui independent!

Malgrat tot, Europa pot ser un bon dic contra la involució i l'autoritarisme espanyols pel que fa a les aspiracions democràtiques dels catalans. Així, no hi ha dubte que només la pertinença a la Unió Europea està frenant el retorn d'Espanya a les formes de govern de la dictadura franquista i impedeix per al futur de Catalunya un comportament totalment violent d'Espanya, tal com diu el rebregat i il·legítim (des del punt de vista català) text constitucional, sobre el fet que l'exèrcit pot intervenir a Catalunya. Naturalment, de Vidal-Quadres a algun famós baró socialista, això els encantaria. No hi ha cap dubte que Espanya -històricament uns dels països més violents i cruels de la història- seria capaç d'afusellar Artur Mas-com ja va fer amb el president Companys, i encara no n'han anul·lat el judici, ni han demanat perdó al poble català-, però dins d'Europa no poden.

És més. És segur que si el Parlament Europeu no existís, el Govern espanyol ja hauria retrocedit quaranta anys en la manera d'exercir el poder contra les persones i les col·lectivitats desafectes al "règim". Les accions del PP, llei Wert, negació al diàleg, persecució sistemàtica del català a tots els territoris, nova llei de Seguretat Ciutadana... són clarament antidemocràtics i d'inspiració feixista, i potser Europa hi hauria d'intervenir.