En l'informe arribat a la Generalitat i fet públic l'octubre passat com a deslleialtats del Govern central vers Catalunya, es comptabilitzava un deute de 9.376 milions de €, desglossats així: 5.748 M€ per incompliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut més inversions; 672,6 M€ de reducció d'ingressos finalistes durant el període 2010.12; 1.715,2 M€ de mesures estatals que suposen increment de despesa; i 1.239,9 M€ de decrement d'ingressos per mesures estatals. Al cap de pocs dies, la senyora vicepresidenta va voler ocupar la cadira de Mas presidint un acte dels empresaris i preferí reemplaçar-lo. Tothom esperava que ho aprofitaria per desmentir les xifres amb un reguitzell de dades irrevocables. Res de res. Presidí i se'n va anar; no va romandre ni al sopar per por que no la xiulessin. És a dir, l'addicional de l'Estatut se la passen pel folre impunement mentre repeteixen el mantra constitucional que la sobirania "reside en todos los españoles" i hem de seguir callant. No passa res.

Per acabar-ho d'adobar, després d'haver fet marxa enrere amb 1.700 M€ promesos amb què comptava la Generalitat del Fons de Liquiditat Autonòmica -un fons on també hi ha els nostres diners, que ens deixa el govern central amb interessos, no ho oblidéssim!-, ve el senyor Montoro i declara el passat 12 de novembre als Matins de TV3 que Catalunya, amb les seves exportacions, traurà Espanya de la crisi. Ja són penques! Ens diuen que som la locomotora d'Espanya, però no fan les vies de tren que cal ni les connexions viàries estipulades. Ens donen el carbó a comptagotes per posar a la màquina, ens escanyen els maquinistes i... hem d'aguantar i anar estirant tothom. I no passa res.

Parlem del duc de Palma i la infanta Cristina, contra la qual van sortint documents incriminatoris i no passa ni passarà res? Al contrari: ens escandalitza que Canal + a França hagi deixat la casa reial espanyola a l'alçada del betum. No passa res. Ens escandalitzem encara que El objetivo d'Ana Pastor expliqui que no hi ha manera de saber les despeses de la nostra monarquia?

Estan sortint llibres de memòries que haurien de fer pujar els colors a la cara de qui els ha escrites (Aznar, González i Zapatero per ser més exactes) , a l'inrevés, d'altres els deixen més avall de la sola de la sabata (posem per cas el d'Anguita). I no passa res. La catàstrofe del Prestige ha envescat de xapapote una judicatura que no troba responsables econòmics ni tècnics ni polítics. I no passa res. ¿Com és que el senyor Amedo, amb el seu Cal viva, pugui denunciar clarament la responsabilitat de Felipe González en la creació dels GAL i no hi hagi cap fiscal que vulgui indagar res? (I això per no seguir el fil del que diu del jutge Garzón). Tranquils: no passa res.

Europa ha d'ensenyar a la magistratura espanyola el que saben els estudiants de primer de dret: que no es poden fer lleis retroactives com la denominada doctrina Parot. I obliguen la magistratura espanyola a excarcerar persones que han complert la seva pena. Aleshores es desferma la caverna mediàtica, es divideixen les associacions de víctimes del terrorisme, ningú no es recorda de quan Aznar denominava la lluita etarra una lluita d'alliberament nacional i se segueix tractant de terroristes persones redimides amb més de vint-i-cinc anys de presó a l'esquena! No ha sortit ningú a dir que una persona que hagi complert la pena imposada per la llei quan ha estat jutjada, en sortir de la presó mereix el mateix respecte que qualsevol altre. Ningú. Ningú no ha gosat dir que en països civilitzats una condemna a cadena perpètua té com a límit 30 anys. Aquí ens carreguem les remissions i fem condemnes perpètues maquillades (legalment: "revisables") per no quedar malament més amunt dels Pirineus. No passa res.

També li han d'ensenyar a Wert que si s'ha atorgat una beca Erasmus no es pot fer enrere. I dir-li que es busqui altres excuses si no vol donar beques, però no que la UE les redueix perquè justament n'incrementa el pressupost... Alguna responsabilitat política? Ca, barret! No passa res.

Un periodista com Èvole desembulla la mascarada de l'accident del metro de València i alguna senyoria togada rearxiva el cas. No passa res. Mossos i policies segueixen sense dur un número identificador gran que els allunyi d'actuar sobrerevolucionats i entren a la Ciutat Judicial com a cal sogre (sense ni mostrar el DNI com han de fer fins i tot els advocats) i no passa res.

La trama Gürtel va distreure milions d'euros finançant esdeveniments i va treure picossades de la visita del Papa a València, però, de moment, la tàctica sembla que sigui la d'embullar la troca. Com els ERO andalusos, com els papers de Bárcenas... malgrat els noms i cognoms. Embolica que fa fort, que no passa res.

L'amo de Método 3 ha responsabilitzat de tot l'afer d'espionatge del restaurant de La Camarga Alícia Sánchez Camacho i no només segueix fresca com una rosa sinó mostrant més ínfules que mai. No passa res.

Són cridats al Parlament responsables de les excaixes catalanes i hispàniques -amb responsabilitat diferents, per cert, perquè entre ells n'hi havia amb sous astronòmics i jubilacions estratosfèriques (Rato: Bancaja, Caja Madrid...uf!)- i no sols no se senten responsables d'haver empobrit famílies amb productes financers tòxics com les preferents sinó que uns es riuen dels representants del poble (la culpa era de la crisi segons Narcís Serra) i els altres els menyspreen sense voler contestar i no passa res. I encara se les carrega el diputat de la sandàlia! Ningú no sap on van anar a parar els 6.000 M€ de la CAM quan va fer fallida? Ningú on es van poder evaporar els 3.000 M€ del Banc de València? Cal tancar la televisió valenciana mentre Emarsa -empresa de la Diputació i Ajuntament valencians- ha "perdut" 17.000 M€? No passa res.

En definitiva, Espanya és així. No valen Estatuts ni que hagin estat referendats pel poble (se'ls carreguen uns jutges caducats del TC que diuen jutjar en nom del poble) ni pactes ni res. Mirin el dèficit fiscal entre els impostos que paguem els catalans i les inversions de l'Estat a Catalunya: 16.545 M€ de dèficit, segons el flux monetari, o 11.258 M€ segons el flux del benefici. Catalunya sempre hi perd. Aporta un 19,4% d'ingressos a l'Estat i, en canvi, rep el 14,2% de la despesa. El darrer model de finançament acordat entre la Generalitat i el govern de Zapatero havia de reduir aquesta distància. Doncs, amb dades del 2011, va ser la tercera comunitat autònoma en aportació de recursos tributaris i, un cop liquidats, va ser la desena en recursos per càpita rebuts. I la cosa no té pas aires d'arranjament: per al 2014 l'Estat té previst destinar específicament a Catalunya 944 M€ d'inversió, un 25% menys que el 2013, mentre que la inversió en tot l'Estat només ha caigut un 8% de mitjana.

Si senten les mans al coll... ja saben la solució: tocar el dos tan aviat com sigui possible! Com deia no fa gaire la senyora Tura, socialista de pro: "Amb aquests tractes aviat tots serem independentistes!".