Un ciutadà crèdul ha decidit invertir la indemnització d'un acomiadament a crear online una empresa de consultoria tecnològica. D'aquesta manera, assegut davant l'ordinador, confia a estalviar temps i diners per, amb molta rapidesa i poca paperassa, posar en marxa el negoci.

Entra a la pàgina web del Centro de Información y Red de Creación de Empresas (CIRCE) per tramitar de forma telemàtica la constitució d'una societat de responsabilitat limitada. Santa innocència! Si vol emplenar el Documento Único Electrónico (DUE) se li presenten dues alternatives. La primera és utilitzar el portal virtual si gaudeix d'un certificat electrònic. Compte perquè, tot i tenir un DNI electrònic, necessita conèixer la contrasenya per operar. Amb paciència i sort és possible que la història acabi aquí.

Ara bé, si no té un certificat digital podrà sol·licitar-lo per Internet, sempre que operi amb una determinada versió del navega?dor Explorer. Se li facilitarà un codi que s'haurà d'ensenyar quan es presenti a una oficina autoritzada per corroborar la seva identitat. Allà obtindrà la contrasenya per descarregar, quan torni a casa, el programari que instal·larà el certificat a l'ordinador. A partir d'aquest moment ja està en condicions d'iniciar els tràmits.

La segona opció és anar a un dels Punts d'Assessorament i Inici de Tramitació (PAIT) que depenen d'organismes públics o privats per demanar informació i assessorament.

Si tria una institució pública com l'Oficina de Gestió Empresarial (OGE) de Girona, que depèn de la Generalitat, es trobarà amb funcionaris que estan a la lluna de València. Van ben peixos en la matèria. Potser el reci?clatge que necessiten ha sofert una retallada.

També podrà, com fins ara, visitar gestors administratius, titulars mercantils, graduats socials, col·legis professionals, organitzacions empresarials i cambres de comerç que s'hagin adherit a la tramitació telemàtica. A aquestes alçades, l'emprenedor (o empresari en la fase inicial de la seva activitat econòmica) està fatigat i fastiguejat.

Si supera aquesta fase, sempre que el certificat electrònic no falli o els funcionaris es posin les piles o les entitats privades compleixin, cal anar al notari a signar l'escriptura. El dipositari de la fe pública, si no està gaire habituat amb el nou procediment, és possible que teclegi la via usual en comptes de la telemàtica, fet que invalida tota la tramitació.

Emprenyat i frustrat, l'emprenedor se'n va maleint la imperícia d'uns i altres.

Què ensenya aquesta experiència? Doncs que el procediment telemàtic de creació d'empreses no és ràpid sinó lent i que les noves tecnologies són una assignatura pendent.