Vostè té dret a un judici just, a presentar una petició al Parlament Europeu, a demanar nova legislació, a l'assistència sanitària, a viatjar lliurement, a treballar en qualsevol país de la UE, a una indemnització si li cancel·len un vol... Aquests són alguns dels seus drets com a ciutadà europeu, ho sabia? Cada dia, els més de 500 milions de ciutadans de la Unió ens beneficiem d'uns drets que estan inclosos al Tractat de la Unió Europea i a la Carta de Drets Fonamentals de la UE, o a la legislació comunitària. Malgrat això, un informe publicat el 2010 mostra que molts europeus no els exerceixen plenament, simplement perquè no els coneixen.

Les decisions que prenen les institucions europees afecten la nostra vida quotidiana molt més del que la gent es pensa. La major part de la legislació que aprova el Parlament de Catalunya o el Congrés dels Diputats prové de propostes de la Comissió Europea i de decisions preses a nivell comunitari. Per aquest motiu, la veu dels ciutadans és ara, a pocs mesos vista de les eleccions al Parlament Europeu, més important que mai. És vital que els europeus puguin prendre decisions informades, ja sigui en matèria democràtica (Iniciativa Ciutadana Europea; dret de queixa davant del Defensor del Poble Europeu, possibilitat de ser candidat a les eleccions); en el dia a dia (dret als serveis bàsics o a fer servir el mòbil a preus raonables, per exemple) o en la mobilitat arreu de la Unió (dret a estudiar en un altre país, a rebre assistència sanitària o a la lliure circulació).

I com que només si sabem quins són els nostres drets els podrem exercir de manera efectiva, la Representació de la Comissió Europea ha organitzat la mostra #dretscompartits, que es pot veure al Centre Cultural La Mercè de Girona de l'11 al 31 de desembre. #dretscompartits és una exposició itinerant que repassa els drets que tenim com a ciutadans i ciutadanes de la UE. Però la mostra va més enllà i ens convida a convertir-nos en protagonistes, exercint activament aquests drets i donant-los a conèixer al nostre entorn, de manera que més persones se'n puguin beneficiar. Així, juntament amb la descripció de cadascun dels drets, els visitants hi trobaran codis QR que podran escanejar amb els telèfons mòbils o tauletes per ampliar la informació i compartir-la als seus perfils de les xarxes socials.

A més, la Representació de la Comissió Europea, en col·laboració amb l'Ajuntament de Girona, hem organitzat un debat amb els ciutadans moderat pel president de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Narcís Genís. En aquest debat, la professora de Dret Internacional la Universitat de Girona, Mariona Illamola, el periodista Ramon Vilaró i jo mateix intercanviarem i contrastarem opinions sobre quin ha de ser el futur d'Europa amb els ciutadans que desitgin participar-hi.

És un debat que vol donar veu als gironins i les gironines perquè hi diguin la seva en temes de tanta actualitat com la crisi econòmica, els nostres drets com a europeus o el futur de la UE. Hi esteu tots convidats. Les vostres opinions seran transmeses a Brussel·les.

L'exposició #dretscompartits es va inaugurar a Barcelona el 9 de maig, amb motiu del Dia d'Europa. Fins a final d'any, ha viatjat per diverses ciutats de Catalunya i les Illes Balears, sempre acompanyada de debats amb la ciutadania. Els nostre objectiu és aconseguir que, coneixent i exercint plenament els nostres drets, els europeus i les europees fem de la ciutadania de la UE una realitat propera i palpable.

(Més informació: http://ec.europa.eu/spain/bar?ce?lona/actualitat-i-premsa/any-europeu-ciutadans2013/dretscompartits_ca.htm)