Per María Antonia Trujillo, el català deu tenir un estatus similar al del klingon-la parla dels vulcanians-, el quenya -l'idioma dels Elfs Alts- o el sindarin -llengua pròpia dels Elfs Grisos-. L'exministra del PSOE diu que no sap quines coses importants es poden fer en català. Deu considerar molt poc transcendent que ens permeti raonar, llegir, parlar o comunicar-nos.

Deixem clar que Trujillo és doctora en Dret perquè, després d'haver-la escoltat parlant a 13TV, algú podria creure que és analfabeta funcional. Està alfabetitzada, ep!, però la seva visió lingüística no s'allunya de la del gruix dels socialistes plurinacionals d'Espanya. I si en Pere Navarro li ha de fer entendre quines coses importants es poden fer amb el federalisme, ja es pot calçar.

El català no li fa patxoca, a la senyora Trujillo. Però respecta altres "llengües que parla poca gent" com el portuguès, el danès i el suec. Ja té mèrit que consideri una minoria els 210 milions de parlants del ?portu?guès. Les matemàtiques tampoc no deuen ser un dels punts forts de l'exministra.

Ara que s'acosta el Nadal, alguna ànima caritativa podria explicar a la senyora Trujillo que el danès, el suec i el portuguès també són idiomes oficials i de treball de la Unió Europea. I que això no depèn del seu número de parlants, sinó de la força que els dóna tenir un Estat al darrere.

El català no ha tingut aquesta sort. Tot arribarà. De moment el seguirem fent servir per coses importants. Com ara defensar la consulta de l'any vinent.