Pessebre gòtic de Girona

josep TARRÉS I FONTAN. flaçà.

Passats uns dies després de l´emotiva presentació del Pessebre Gòtic de Girona al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona, vull fer extensiu el meu agraïment a totes aquelles persones que han fet possible l´edició del llibre després de mig segle que l´obra es va representar a la Torre Gironella.

En primer lloc, a l´Ajuntament i la Diputació de Girona, que han fet possible la magnífica i acurada edició del Pessebre Gòtic de Girona.

D´una manera molt especial, manifesto agraïment al senyor Carles Puigdemont, alcalde de Girona, el qual, des del primer moment ha valorat el contingut del llibre i el seu lligam amb la història de la ciutat i del país.

Poques paraules puc afegir a la magnífica presentació del senyor Carles Duarte, president del ConCA, el qual per la seva sensibilitat de poeta, ha sabut interpretar en profunditat les diverses facetes del llibre.

Vull manifestar el meu profund agraïment a Narcís Jordi Aragó, personalitat que coneix i estima la ciutat i la seva història, per haver escrit un exquisit proemi a la meva obra.

A Joan Ribas, l´home de teatre, la persona que ha reconegut que El Pessebre Gòtic de Girona suposaria una magnífica projecció de la ciutat, si l´obra s´arribés a representar.

A Josep Maria Oliveras, per haver elaborat amb les seves fotografies, un acurat treball que confereix un gran relleu al llibre.

També, a l´Antoni Coll, filòleg, el qual s´ha implicat a fons en la confecció de l´obra, en consonància amb la meva sensibilitat.

A tots ells, moltes gràcies.

Seria incomplet parlar del Pessebre Gòtic de Girona, avui, sense fer esment als seus inicis, als anys seixanta del segle passat. Tots els grups de teatre del moment hi participaren.

El meu especial agraïment als grups Màscares i Proscènium per la seva aleshores total implicació, i a tots aquells que hi van participar de forma entusiasta.

Amb un record especial per en Joan Baró, en Carles Saura, en Carles Vivó, la senyora Donato i tants altres. Un record molt especial també per la Francisca, la pastora del Pessebre Gòtic.

Per en Pep i la Pepa de can Sans de Sant Daniel i la seva filla la Remei que eren presents amb el seu marit a l´acte de presentació.

L´últim any que es va representar El Pessebre Gòtic va nevar, i del petit ramat de la Francisca en va néixer un anyell.

Especialment emotiva fou la intervenció del cantautor i amic Josep Tero, que va ser el trobador del Pessebre Gòtic en el seus inicis, i que ens va cantar la balada d´en Pep i la Pepa de Sant Daniel.

Entre tots hem fet possible que El Pessebre Gòtic de Girona després de mig segle treballant-hi, sigui a l´abast de tothom.

Vist des de la taula de la presidència, el Saló de Descans del Teatre Municipal feia molt de goig, era ple de gom a gom. Moltes de les persones que hi van ser presents eren antics actors del Pessebre Gòtic dels anys seixanta. A tots ells, moltes gràcies. El Pessebre Gòtic de Girona és especialment dedicat al meu nét Yannick, a tots els nens i a aquelles persones que han sabut guardar en el fons del seu cor la il·lusió de la infantesa. Molt bon any a tothom! Visca Catalunya!

Els Pastorets a la Creu de Palau

Narcís Cadena i Masó. GIRONA.

Com cada any en aquestes festes tan assenyalades la Residència Assistida, ha fet la seva programació de Nadal. Van començar les activitats el dia 10 de desembre de 2013 fins al 9 de gener de 2014. S´han organitzat diferents actes.

Un any més l´Agrupació Cultural i Recreativa de Palau-sacosta ha fet la representació dels Pastorets. Enguany hi havia una novetat a fi que els espectadors fossin més conscients situant-se en un passat llunyà. En el fons on es representava l´obra, s´havia instal·lat una pantalla on s´anaven succeint diferents imatges: un pessebre, el temple de Jerusalem, una arbreda amb un ramat de cabres i ovelles que pasturaven, la casa d´Herodes, una establia... La presidenta de l´Agrupació ha agraït a tots els assistents i ha anat presentant els diferents personatges que interpretarien l´obra. Eren més de vint, sota la direcció del secretari de l´Agrupació. Tots han fet gala de les seves dots interpretatives. Amb una veu greu i molt radiofònica el narrador hi ha jugat un paper molt important a l´hora de fer-nos viure aquells esdeveniments. També els pastors grans i més petits, els dimonis i dimoniets, la Sagrada Família, l´Àngel, Herodes i els soldats romans, els tres reis... Al final la presidenta i el secretari han agraït a tots els participants; als de vestuari, tramoia i megafonia els seus serveis. Com que els residents cada dia són més, s´ha repetit la representació a quatre plantes. A la darrera planta és on els actors s´han sentit més gratificats, perquè al llarg de les diferents escenes els han aplaudit reiterades vegades. Si alguna persona desitja veure el reportatge gràfic el trobarà a: www.palausacosta.org