Anem a suposar que un dimarts o un dimecres qualsevol arriba la policia a casa seva amb una ordre del jutge per dur a terme un escorcoll. Anem a imaginar que els agents passen a l'interior del seu pis tretze o catorze hores, durant les quals entren i surten amb caixes plenes de documentació. Ja posats a fantasiejar, anem a figurar-nos que tots aquests papers feia molts que els els demananva el magistrat que l'investiga per la suposada comissió de delictes molt greus. Com és lògic, els veïns s'estranyarien del moviment policial. També els seus fills de vostè, la seva dona o el seu marit de vostè, el seu entorn en general.

- Què passa, per què escorcollen casa teva? -li preguntarien amb més o menys tacte.

- Res -respondria vostè-, en realitat no es tracta d'un escorcoll, sinó d'un acte de col·laboració amb la justícia.

- Segur?

- Sí, sí, m'encanta col·laborar amb la justícia, de manera que em disposo a fer-ho sempre que m'ho demanen.

Sembla un disbarat, no? i ho és, sens cap dubte. Doncs bé, ara imagini's que el descrit més amunt li passa a un partit polític que a més està governant. És a dir, que arriba la policia i revisa tots els calaixos i tots els discs durs i totes les carpetes per ordre del jutge, que està fart que no li proporcionin la documentació que han demanat fa set mesos. Documentació, per si no n'hi hagués prou, relacionada amb la possible comissió de delictes gravíssims, més greus si els ha perpetrat una institució obligada a donar exemple d'honestedat.

Doncs bé, això ha passat enfront de l'estupor dels contribuents i sense que els responsables del partit sotmès a l'escorcoll hagin donat una explicació que no resultés delirant.

- És normal -diuen-, es tracta d'un cas de col·laboració amb la justícia. Li pot passar a qualsevol.

I com que ho diuen sense que els canviï el color de la cara, un no té més remei que dubtar de la seva pròpia salut mental. Perquè o estan bojos ells o hi estic jo. Gairebé al mateix temps que això succeeix a Madrid, a Sevilla es posa també de cap per avall la seu d'UGT. Però també és normal. No passa res. En fi.