Presumpcions i innocències

09.01.2014 | 00:00
Presumpcions i innocències
Presumpcions i innocències

És massa llarga la cadena de presumpcions d'innocència que uneix els diners d'administracions públiques amb el seu refugi en paradisos fiscals i que té de baules al marit de la infanta Cristina i al seu soci. En algunes d'aquestes societats, la filla menor del Rei té veu i vot i, a totes, beneficiaris. La infanta no hauria d'haver abaixat la guàrdia que el marit de la filla del Rei no només ha de ser-ho, ha de semblar-ho. Cal dir que a algunes empreses grans i a algunes administracions propenses a la corrupció els va semblar que Urdangarin era el marit de la filla del Rei.
La innocència et pot fer confiar que els diners arriben en grans sumes a canvi de treballs consistents a no treballar però no pot aparentar totes les condicions d'innocència possibles per trair-les. Aquí es va utilitzar una organització no governamental (solidària) amb nom de Fundació (noble) que recorre a l'Esport (sa) i la Cultura (salvadora) per a la integració social (desitjable) de nens (protecció) amb minusvalideses (protecció especial). A l'escut fiscal li poses parapet social amb nens cecs com a ostatges i ets invulnerable. De les quantitats que sumen, els llocs als quals s'evadeixen, les despeses que ?faciliten i les inversions que promouen, tot de ?gènere sumptuós, no fa falta parlar perquè el contrast amb la realitat comuna de l'Espanya mitjana actual produeix demagògia visual.
L'Estat sembla no sentir-se perjudicat. Ni la seva advocacia, ni la seva fiscalia senten que hi hagi interessos públics a defensar. Un gendre no és una filla, una infanta no és un rei: si no, consulta la pàgina virtual de la Casa Real a Internet. Ara mateix, els caps més cars del país estan pensant en una solució d'impunitat o a minimitzar danys. Segur que ho poden aconseguir. Una altra vegada. En aquest relat nacional tan ben ordit és molt difícil veure peces separades.

Enllaços recomanats: Premis cinema