Peter Bush, traductor a l'anglès del Quadern Gris, vol saber què diuen el miler de cartes entre Josep Pla i el seu editor, el meu pare Josep Vergés Matas. Com tothom, pregunta si és una obra reescrita a la maduresa. La correspondència que estic editant dóna moltes sorpreses. Hi ha dos Quaderns Gris, una obra absolutament de joventut sense tocar res més que la correcció editorial. La idea de l'Obra Completa no fou del meu pare sinó de Pla. Aquest 2014 fa cinquanta anys que Pla li ensenyà per primer cop els dos Quaderns Gris que seran el primer volum de l'Obra Completa.

El 30 juny 1964 el meu pare escriu a Pla: "He d'anar a la Jonquera i a la tarda -cap allà a les 7 calculo- passaré a veure't al mas. Com que només vindré amb la dona podrem parlar una estona mentre ella es distreu amb la teva mare. Ho dic perquè em va semblar que em volies veure a soles. Estic a la teva disposició, ja ho saps." El 16 juliol 1964 afegeix: "He pensat molt aquest dies en els originals que vas ensenyar-me i les maquetes de les teves Obres Completes. Estic d'acord que aquestes no poden fer-se ara, però em semblaria un error també deixar-lo per més endavant. Jo crec que s'hauria de començar a publicar d'aquí a cinc anys a un ritme de tres grossos volums l'any. Dic cinc anys perquè aquest és el temps que necessitaré per esgotar, liquidar o comprar les restes de volums publicats per Cruzet. Mentre existeixin aquests volums dispersos -que foren un error- és inútil pensar en fer els volums grossos d'Obres Completes definitives. Tampoc estic d'acord en que retinguis els originals inèdits que vas ensenyar-me."

El gener 1965 el meu pare suggereix unificar els dos Quaderns Gris: "S'haurien de posar junts els dos Quaderns Gris i tenint en compte que el segon encara és més petit faríem un volum de 700 pàgines. Què en pen?ses? S'ha de donar primerament a passar a màquina els dos manuscrits. Simple qüestió econòmica perquè les impremtes refusen els originals a mà. Després ho donarem a llegir a un bon corrector. Naturalment no tocarà res essencial. Però és molt impor?tant que no hi hagi faltes ortogràfiques i que es respectin les normes -tant les de l'Institut com les teves. Cap preocupació en aquest aspecte." Pla accepta: "No tinc cap inconvenient que el Quadern Gris entregat faci un sol volum. També crec que s'ha de començar -i acabar- donant el pes."

L'editor el 16 març: "La noia que posa a màquina els Quaderns Gris ho té avançat encara que és una feina lenta." Pla dóna els títols seguents: "El segon volum es titularà Aigua de Mar. He fet per al volum un llibre inèdit = 125 quartilles. Primera Volada estarà acabada dintre de tres o quatre dies. El quart -París- s'ha d'acabar d'organitzar. Això no serà pas fàcil." El perfumista Cendrós vol però editar Pla a Òmnium Cultural com ja he explicat (Diari de Girona, 14 desembre 2011). Pla tria el meu pare i Òmnium inicia una campanya bruta que durarà fins la seva mort. Pla no veu clar l'èxit del Quadern Gris: "Tu ets massa optimista. Jo no tant."