L´audiència de l´emperador

18.01.2014 | 00:00
L´audiència de l´emperador
L´audiència de l´emperador

Mentre Mariano Rajoy era beneït per l'emperador d'Occident i la seva cort d'inversors, cremava Burgos i s'encenia una nova brasa d'indignació en els ànims en confirmar-se que la crisi ha enfonsat tots els sous excepte els dels directius. La famosa bretxa. Els comandaments intermedis han estat els qui més han perdut. Els ha cridat el seu gran cap per dir-los: per salvar l'empresa tots hem de fer sacrificis, i els qui més cobrem som els que més hem de contribuir. Però després ha resultat que els grans caps cobren com mai i són els únics que milloren la seva capacitat adquisitiva per sobre de la inflació. El meu sincer respecte cap a les excepcions, que n'hi ha, però la regla ens revolta mentre crema Burgos i Rajoy és beneït a Washington.
Crema Burgos per la subversió organitzada de l'anarquisme internacional, o alguna cosa semblant, segons fonts oficials, o perquè la gent se sent insultada, segons reporters a peu de carrer. Deu haver-hi força veritat en la segona opció, perquè l'alcalde ha paralitzat les obres de la polèmica. L'afer s'assembla al dels directius: sensació de repartiment injust. En plena crisi, quan falten diners públics per mantenir oberta la guarderia del barri, l'ajuntament emprèn la construcció d'un bulevard que costa uns quants milions d'euros i converteix l'aparcament gratuït en pàrquing de pagament. A l'alcalde l'ha enxampat per sorpresa, diu que l'assumpte s'havia negociat amb tothom. Es nota que els mecanismes habituals de gestió política no funcionen correctament en aquests temps que barregen la desmotivació amb la ira. Passem dels polítics (valoració d'1,9 punts: "molt deficient") i ells fan el que volen, fins al dia que una bossa de malestar rebenta de sorpresa per qualsevol motiu. Així no anem enlloc, excepte al populisme autoritari.
Però Rajoy està satisfet perquè l'emperador d'Occident i la seva cort de financers li donen copets a l'esquena i li diuen: molt bé, continua igual. A l'imperi tant li fan el creixement de la bretxa salarial, el descrèdit dels polítics espanyols i les nits ardents de Burgos. A l'imperi l'interessa que Espanya pacifiqui el seu risc bancari, que es conformi amb allò de l'espionatge, i que doni les màximes facilitats al desplegament de míssils a la base militar de Rota, des d'on es vigilen Àfrica i bona part del Mediterrani. La resta són assumptes interns. Mentre no enfonsi l'euro i no els causi problemes, li diran: faci vostè el que li sembli.

Enllaços recomanats: Premis cinema