LA DESIGUALTAT COM A EIX?

25.01.2014 | 07:33
LA DESIGUALTAT COM A EIX?
LA DESIGUALTAT COM A EIX?

Quan es pot afirmar que, en l'àmbit global, "el pitjor de la crisi ha passat", l'eix del debat s'ha desplaçat a les conseqüències d'una caiguda econòmica de set anys de durada. I una d'elles, en alguns països occidentals, és la de l'augment de les desigualtats entre l'estrat més ric de la població i la resta.
Cal recalcar l'assumpte d'"alguns països occidentals", ja que l'esmentat empitjorament no ha estat generalitzat. Segons Eurostat, des de l'inici de la crisi (2007), l'índex de Gini -que mesura la desigualtat d'ingressos dins d'un país- marcaria un descens de la inequitat a Alemanya, Irlanda, Polònia o Portugal, mentre creixia de manera clara en països com Espanya o França.
Durant els últims dies el debat ha guanyat calat, després d'un informe de l'ONG Intermón Oxfam que afirmava que "les 20 persones més riques d'Espanya posseeixen una fortuna similar al 20% de la població més pobre". Però, com ja ha apuntat més d'un economista, el problema no radica tant en quant guanya qui està més amuntÉ sinó en si la població amb menys recursos té ingressos suficients per viure: és a dir, el focus hauria d'estar sobre la pobresa, més que en la desigualtat.
El dolent és que, a Espanya, ens ha tocat el pitjor: mentre hi ha pocs dubtes que la proporció de gent que viu en la pobresa no ha parat de baixar els últims anys (fruit de la millora en països emergents, com la Xina o l'Índia), en el cas espanyol l'estrenyiment de la classe mitjana (amb l'augment de l'atur de llarga durada, de l'ocupació precària o del treball a temps parcial) genera més pobresa (és a dir, la impossibilitat de poder viure amb mitjans dignes). I és aquí on caldrà aplicar correccions, no en si Amancio Ortega té uns ingressos estratosfèrics comparats amb el veí del tercer segona.

Enllaços recomanats: Premis cinema