Quines decisions es poden prendre en la vida per avorriment? Llegir, per exemple. Jo vaig començar a fer-ho perquè m'avorria. L'avorriment és una de les maneres més molestes de l'autofastigueig. A vegades, constitueix una manera de mostrar un grau de superioritat. La persona que s'avorreix ostensiblement en una festa que diverteix a tots està intentant transmetre la idea que els seus interessos intel·lectuals estan en una altra part. ¿Què hi fas, llavors, aquí?, caldria preguntar-li. Al que respondria que ha ensopegat caient en una dimensió que no li és pròpia. L'avorriment, que és gairebé incompatible amb les responsabilitats, sembla més propi de la infància que de l'edat adulta. Els nens, llevat que pertanyin a famílies molt turmentades, s'avorreixen perquè no els preocupa arribar a final de mes. Personalment, mantinc que l'avorriment, a la llarga, és molt creatiu, ja que de les tardes mortes de la infància en surten els projectes més vius de la maduresa.

Ve tot això a causa d'unes recents declaracions de Felipe González segons les quals havia decidit abandonar el consell de Gas Natural, on cobrava 126.500 euros a l'any, per avorriment. La veritat, ens sembla una actitud una mica infantil. Ens fem càrrec dels seus badalls i de la incomoditat de recol·locar el cos cada deu minuts durant l'hora o dues hores mensuals que duressin les reunions. Però hauria de reconèixer que es tractava d'un dels avorriments més ben pagats del món. A vostè o a mi ens ofereixen aquesta quantitat, fins i tot la meitat d'ella, per avorrir-nos dotze vegades a l'any i hi entrem de cap. El que Felipe ha volgut dir és que ell pertany a una dimensió de la realitat diferent de la de la resta dels mortals. Es tracta d'un gest de superioritat.

El més sorprenent, amb tot, és el descobriment que existeix un mercat de l'avorriment. Significa que hi ha grans empreses que paguen per ell a persones com González.

- Li comprem el seu avorriment per cent mil euros a l'any.

- D'acord.

Des d'aquí anuncio que estic disposat a malvendre el meu a Gas Natural o a Endesa, encara que no hagi participat en les seves privatitzacions.