Els del Fòrum de Davos, que tenen molta pasta, podrien patrocinar una trobada anual d'indigents econòmics per veure què opinen els pobres sobre la situació mundial. O nomes ens interessen les opinions dels rics? Els sortiria tirat de preu i millorarien, a canvi, la seva imatge de marca. Què costa reunir 200 necessitats en un hotel, no sé, de Benidorm, en temporada baixa? Quatre euros. Si Coca-Cola estigués entre els impulsors d'aquesta idea revolucionària, suavitzaria l'estrip que està portant a terme amb el tancament de quatre o cinc plantes que deixarà al carrer 700 persones. No és fàcil compatibilitzar l'espurna de la vida i els congressos sobre la felicitat amb l'acomiadament innecessari de centenars de treballadors. Però si patrocina el Fòrum de Benidorm, l'hi perdonem.

Aquí es perdona tot. De fet, el Fòrum de Davos hauria d'estar prohibit mentre entre les seves conclusions no hi aparegui la necessitat d'acabar amb els paradisos econòmics i amb el tracte fiscal de privilegi per als rics. Ja ho va dir aquell milionari: Pago jo menys impostos que la meva secretària. Les opinions dels del Fòrum de Davos no tenen més rellevància que la del senyor que demana almoina a la porta de la parròquia, i no només perquè hi vagi gent de la solvència intel·lectual d'Ana Botella, sinó perquè el pobre de la porta de la parròquia pot narrar amb un detall estremidor com va arribar aquí des de la classe mitjana. Significa que el Fòrum de Davos està completament coix sense el complement del Fòrum de Benidorm. Per cert, que no hem parlat dels beneficis ideològics que suposaria per a aquesta ciutat, o per a qualsevol altra, la celebració d'aquesta mena de congrés. Haurien de començar ja a oferir-se, no ens acabi guanyant la partida un país nòrdic.

Les notícies que es refereixen a Davos utilitzen sovint el terme "líders" per referir-se als seus participants. Líders per aquí, líders per allà, líders per més enllà. Acceptar, per seguir amb l'exemple, Ana Botella com a líder ve a ser com acceptar pop com a animal de companyia. Hi ha alguna cosa, en fi, en aquest Fòrum profundament anormal, falsa. En el de Benidorm, si finalment s'hi celebrés, tot seria autèntic. Poques cses tan reals com la pobresa.