Dilluns es van lliurar els 24ns Premis Nacionals de Recerca concedits pel Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi). L'Elias Campo, catedràtic de la Universitat de Barcelona i director de Recerca de l'Hospital Clínic, va ser l'investigador guardonat. Ell ha liderat els estudis de seqüenciació del genoma de la leucèmia, la qual cosa ha permès identificar nous mecanismes implicats en el desenvolupament de la malaltia i, per tant, la millora del diagnòstic. L'Elias va fer un discurs bonic i tendre i va acabar dient que estava content de viure en un país que ha fet de la recerca i el coneixement una de les seves prioritats. En podem estar tots contents.

En la categoria de Talent Jove va ser premiada Isabelle Anguelovski, investigadora de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), especialitzada en problemes de pobresa relacionats amb desigualtats mediambientals. L'Isabelle va fer tot el discurs en català tot i ser al país només des del 2011. Ens va fer emocionar tot fent broma comparant la societat americana i la catalana.

També van ser premiats la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia en la categoria de Mecenatge Científic, l'empresa KIC InnoEnergy Iberia en la de Partenariat Publicoprivat i el diari Ara en la de Comunicació Científica. Carles Capdevila ens va fer somriure diverses vegades amb la seva fina ironia intel·ligent habitual. I només parlant cinc minuts!

La nota grisa va ser que a l'escenari on, a part dels premiats hi havia el president de la Generalitat, el conseller d'Economia i Coneixement i el president de la FCRI, l'única dona era Angelovsky. Necessitem millorar.