En David Moré m'acaba de fer un present: el número vint-i-cinc de la revista Quaderns de la Selva. Un aplec d'estudis miscel·lanis de tres-centes vint pàgines. Un llibràs. Abasta de dret i de biaix els diferents perfils de la Selva. Comarca que, situada en el mapa, limita amb el Maresme, El Vallès Oriental i la Plana de Vic. L'amic David és l'arxiver de Tossa. Ho sap tot! Ho furga tot! Els qui, com jo, comencem de tenir lapsus de memòria, ens en fem creus. De la notícia aparentment més banal, en fa dada històrica. També és capaç, com a bon escriptor, de fer de l'anècdota categoria. I de parlar de la categoria com si fos una anècdota.

Darrere l'Editorial, titulat "Llinda", en David omple la secció dedicada a "personatges" amb el record d'un home entranyable. "Josep Maria Ainaud de Lasarte (1925-2012), un savi que va estimar Tossa." El qui fou, des del nostre punt de vista, un dels darrers humanistes que ha tingut Catalunya. Després de "Personatges", la secció d'estudis monogràfics: Hi trobem 1) Jaume Ferrer de Blanes, 2) la nissaga dels Manresa, de Riudarenes, 3) diferents protocols notarials dedicats en general a la música selvatana i en particular a la sardana, 4) el tram del vell camí ral de Vic -de l'Onyar a Sant Hilari- i 5) una altra referència vial: de Via Augusta a "xarrabasco": el camí vell de Girona a Caldes de Malavella. Tanquen la part d'investigació, les "Notes i aportacions" entre les quals cal destacar l'article "Quaranta-cinc cases i masies de Tossa", un valuós treball efectuat per tres estudiosos de la vila: els germans Mercè i Joan Mundet i Na Maria Assumpta Pujol.

La Història de Catalunya a través de cercles concèntrics que s'eixamplen dinàmicament. De la parròquia al municipi. I de les comarques a la projecció nacional. L'aportació dels Centres d'Estudis Comarcals hi és fonamental com ho són els arxivers dels nostres municipis, que amb els seus treballs de recerca tenen les claus de la història.