Ha dit el ministre espanyol d'Afers Exteriors (i Cooperació) José Manuel García Margallo: "Una declaració unilateral d'independència de Catalunya la condemnaria a vagar per l'espai sense reconeixement i a quedar exclosa de la Unió Europea pels segles dels segles". Deixem per a Twitter els acudits sobre la visió de Catalunya com la nau espacial Enterprise de Strar Trek, i no ens entretinguem ni tan sols en considerar molt optimista que la Unió Europea duri més d'un segle. Centrem-nos en la contradicció intrínseca del ministre de Desanimació Sobiranista, que és la tasca a la qual sembla dedicar més atenció.

Si Catalunya, a través del seu parlament o del seu president, fa una declaració unilateral d'independència (DUI), poden passar dues coses: Que l'estat espanyol la reconegui, o que no ho faci. Si la reconeix, no hi ha cap mena de problema. El fet que Madrid donés per bona l'existència del nou estat català significaria que hi ha "bon rotllo" entre tots dos, i això obriria a Catalunya les portes dels organismes internacionals. Però girant la reflexió, el fet que Margallo profetitzi segles de vagar pels llimbs de l'ordre mundial significa que el govern i la majoria que el sosté descarten aquest reconeixement.

I en aquest cas, si l'Estat espanyol no reconeix la DUI, què passaria? Naturalment, rebutjaria els seus efectes jurídics, i donaria el nou estat català com a inexistent. Per tant, les quatre províncies i els seus habitants continuarien formant part de l'Estat espanyol -i en conseqüència, de la Unió Europea-. Els catalans tindríem dret a DNI i passaport espanyols, i a les pensions i subsidis de la Seguretat Social. I el deure de pagar impostos a l'Agència Tributària Espanyola. Fins i tot en el cas improbable que una situació de força impedís a l'Estat exercir les seves funcions al territori català, els jubilats podrien demanar que els continuessin ingressessant la pensió espanyola, i l'Estat hauria de dir que sí ja que, per a ell, res no hauria canviat.

El ministre posa els exemples d'Abkhàzia i Ossètia del Sud, repúbliques que s'han declarat independents de Geòrgia i que ningú no reconeix, excepte Rússia. Però és que totes dues estan enganxades a Rússia, que va enviar els seus tancs a protegir la independència. Seria com si França enviés el seu exèrcit a Catalunya per defensar-la d'Espanya. S'ho imaginen? Segur que el ministre tampoc, encara que les deixi anar sense engaltar.