l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), mitjançant mocions presentades pels partits sobiranistes als plenaris municipals, volen el suport a la campanya de recollida de signatures "Signa un vot per la independència".

Analitzem el contingut de la proposta elaborada per aquestes associacions. El comunicat comença amb una afirmació contundent: "Per a la majoria de la població de Catalunya és incontrovertible que el procés sobiranista ha entrat en la seva fase final i decisiva".

De veritat és indiscutible l'existència d'una majoria de votants independentistes? A les últimes eleccions autonòmiques, els vots a CiU eren per a la independència? Ni per damunt!

A continuació presenten les consultes a 544 municipis l'any 2009, la manifestació del 10-J del 2010 contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, la diada de l'11-S del 2012 i la Via Catalana del 11-S del 2013 com "la culminació de la voluntat inequívoca de la societat catalana de convertir Catalunya en un nou estat d'Europa".

Per què s'apropien de la representació del conjunt de la ciutadania? A partir d'una premissa no contrastada (la majoria de la població) es passa a una premissa absolutista (la voluntat col·lectiva de tot un poble).

La conclusió a les dues premisses anteriors és que el poble català ha d'exercir "el dret inalienable que sempre ha reclamat: el dret a l'autodeterminació. El referèndum és l'eina justa i imprescindible per fer-ho i aquest 2014 ha de ser l'any de la seva celebració. Inexcusablement. Sense pròrrogues possibles". I si l'Estat espanyol ho impedeix, apa, a proclamar la Declaració Unilateral d'Independència (DUI).

Per reblar el clau, l'escrit defineix aquesta etapa final com "ineluctable", és a dir un succés inevitable contra el qual no es pot lluitar.

Hi ha una similitud entre aquests arguments i la paradoxa de la predestinació segons la qual el destí és immutable i no hi ha possibilitat de canviar res. El gènere humà, tot i la capacitat per transformar el món, sucumbiria davant el curs únic i inamovible del futur. S'han apuntat a aquesta doctrina l'ANC i la AMI?

Doncs bé, si no hi ha res que pugui aturar el procés cap a la independència, aleshores per què tantes campanyes d'agitació i propaganda? La ponència del full de ru?ta 2014-2015, que aprovarà el dia 5 d'abril l'ANC, esmenta cinc projectes en marxa: "El país de tots"; "El país que volem"; "Signa un vot"; "De la desobediència a la sobirania" i "De Catalunya al món".

Ara bé, si tot està dat i beneït per què esmerçar tants d'esforços? Deu ser que encara hi ha molta tela per tallar? Diguin el que diguin, el futur és de tots i res està escrit.