Des del Fòrum de Síndics i Defensors de Catalunya, volem deixar constància de la nostra preocupació per un dret tan fonamental com la Salut, i en aquest dia, 7 d'abril, en què se celebra el dia mundial de la salut, en commemoració de l'aniversari de la fundació de l'Orgaització Mundial de la Salut (OMS) l'any 1948, ho hem de seguir reivindicant. Cada any s'elegeix un tema relacionat amb alguna àrea prioritària de la salut pública i s'estableix una proposta oportuna perquè qualsevol persona pugui participar en activitats que millorin la salut. Enguany es treballa en l'àrea de les malalties transmeses mitjançant organismes patògens, és a dir, procedents d'una persona (o animal) a un altra persona. Aquests tipus de malalties són freqüents en zones tropicals, en llocs amb problemes de manca d'aigua potable, per incorrecte sanejament o amb dificultats mediambientals. Com a exemple, valgui deixar constància que l'any 2010 van morir de paludisme al voltant de 660.000 persones, la majoria nens, o que la transmissió del dengue s'ha multiplicat per 30 als darrers 50 anys.

La globalització del comerç, la freqüència de viatges exòtics, les grans concentracions urbanes i els canvis en les condicions ambientals tenen un gran impacte en la facilitat actual de transmissió i fa que aquestes malalties sorgeixin en llocs on abans no existien. Els elements transmissors més coneguts són els mosquits, les xinxes, les paparres o els cargols, responsables d'una àmplia gamma d'elements patògens que afecten els éssers humans i altres animals.

L'objectiu de la campanya consisteix a conèixer que:

a) És un dret de tots els ciutadans que resideixen en zones d'alt risc ésser protegits i formar-los per tal que sàpiguen defensar-se.

b) És un deure de tota persona que viatja a països de risc, que sigui conscient de la problemàtica i que prengui les mesures oportunes.

c) És un deure que els ministeris de salut dels països d'alt risc prenguin mesures per tal de millorar la protecció dels seus ciutadans.

d) És un deure de les autoritats dels països veïns dels afectats prendre mesures de millora del medi ambient i de les condicions de salubritat, col·laborant estretament amb els països afectats.

e) És un deure dels països que composen la societat avançada dedicar tots els esforços en l'estudi i l'eradicació d'aquestes malalties.

Per tant, és imprescindible exigir compromís a les autoritats sanitàries tant regionals com mundials, així com ajut a les iniciatives de les fundacions, organitzacions no governamentals, sector privat i comunitat científica, per tal de reduir les taxes d'incidència i mortalitat en aquests tipus de malalties. I hem de recordar que la salut, dret fonamental, no sols depèn dels metges i sanitaris, sinó de nosaltres mateixos.