Qualsevol persona amb dos dits de front sap que les ?compa?nyies elèctriques haurien d'estar nacionalitzades. O tan regulades que no valgués la pena explotar-les amb els fins de lucre actuals. Resulta un disbarat que en els mesos de fred (encara que també en els de calor) el watt surti a subhasta com una obra d'art de Christie's, perquè licitin per ell especuladors sense ànima. Els falta emmarcar-lo i posar-ho sobre un drap de vellut.

Però be, la història és aquesta: que el watt es posa en mans dels subhasters, alguns dels quals formen part de les companyies que els han tret a la venda. D'aquesta manera, el preu puja o baixa en funció dels seus interessos o del cabreig general.

Mentre es produeix la subhasta, hi ha milers de famílies mortes de fred, apinyades en els sofàs de les seves respectives sales d'estar, sota una manta vella. Estan mirant la tele, que consumeix poc, a veure si de la pantalla encesa en sorgeix una mica d'escalfor. Però el que sorgeix són els sistemes bojos, cada dia més, de calcular el preu de l'electricitat. És com si la meitat dels telediaris es dediquessin a parlar del preu del caviar, del qual no sabem si se subhasta o va directament de les mans del productor a les del consumidor. Una cosa està clara: que el caviar passa per menys mans que el watt, el que significa que quan arriba al consumidor últim és més barat, en termes relatius, que la llum.

La nacionalització de l'electricitat hauria d'anar en qualsevol programa electoral decent. Continuem, doncs, atents a la pantalla per veure quin partit polític s'atreveix a suggerir-ho. Una vegada nacionalitzada i convertida en un servei públic, desapareixerien els subhasters, els intermediaris, els venedors d'armes, els especuladors, i pagaríem per ella el que costa, no el que val, o al revés, ara no hi caic.

Hi ha un problema, i és que les elèctriques recullen amb freqüència els expolítics i els introdueixen en les seves estructures ?extorsionadores a fi que facin lobby enfront dels seus excompanys. I el fan. D'aquí la família morta de fred davant d'un braser que ?potser ha començat a desprendre ja CO2. El país, en general, comença a fer ferum d'anhídrid carbònic. No nota vostè que li costa respirar?