Des de dissabte passat dia 10 una plaça de Lloret porta el nom de Germinal Ros i Martí (18 de gener de 1908 - 9 d'octubre de 2006), després que el ple municipal celebrat el 20 de juny de 2013 aprovés per unanimitat dedicar un espai públic situat davant del Teatre de Lloret a l'històric membre del PSUC i amic de la cultura. És un reconeixement que s'ha fet esperar.

Cal ressaltar la seva afiliació política que, sense empatx, va mantenir fins a la mort. "Segueixo creient en la gran utopia del comunisme", escrivia en el llibre Els meus primers 90 anys.

Pel que fa a la qüestió nacional, era partidari del catalanisme popular "perquè és la tradició progressista del catalanisme i la tradició democràtica, nacional i revolucionària del moviment obrer del nostre país, unit al dels altres pobles d'Espanya". I confiava a ampliar l'autonomia per aconseguir una estructura federal de l'Estat.

La seva vinculació al poble va ser com la d'un fill pròdig. La professió de viatjant de comerç el va portar a residir a Salamanca i Alacant. I la militància política el va obligar a exiliar-se en finalitzar la guerra civil. El retorn d'en Germinal a Lloret allà pel juliol de 1975, amb la jubilació sota el braç, li va permetre dedicar-se intensament a l'activisme cultural i polític.

En el vessant de la cultura, va proposar la creació de l'Associació Popular d'Amics de la Cultura (APAC), una mena d'ateneu popular que durant els seus primers vint anys d'existència va promoure conferències, xerrades, taules rodones, concursos literaris a les escoles i la creació del guardó Sa Gavina per premiar entitats i personalitats destacades en la difusió de la cultura.

Ara bé, l'APAC també va participar en la campanya contra l'entrada a l'OTAN, es va mobilitzar el 23-F i va manifestar-se contra la guerra de l'Iraq. Així mateix, va discrepar d'algunes decisions de l'Ajuntament com el projecte d'una marina a Fenals o l'arribada del tren a Lloret.

Però, a mesura que passaven els anys, va abandonar qualsevol posició reivindicativa. No és estrany, doncs, que coincidint amb la inauguració de la plaça, l'associació hagi anunciat la seva dissolució.

En Germinal, en el vessant polític, en les eleccions municipals de l'any 1979 va entrar a formar part d'un govern d'unitat i va assumir les responsabilitats de la Regidoria d'Ensenyament i Estadística.

En una curta etapa i amb gran dedicació va posar nom a uns 350 carrers de Lloret sobre la base de dos postulats: era contrari als noms de personatges d'actualitat efímers o de pròcers locals sense justificació de la seva vàlua.

A veure si, malgrat les bones intencions de figurar en el nomenclàtor, la plaça d'en Germinal serà la plaça del Teatre.