El 31 de maig se celebra el dia mundial sense tabac. És una crida d'atenció per a fumadors, governs i col·lectius mèdics en la lluita contra el càncer, i per conscienciar la població sobre l'addicció al tabac i els components tòxics que el componen, així com els diversos tipus de càncer i malalties respiratòries que produeix consumir-ne com: càncer de laringe, de còlon, de pulmó, de pell, d'esòfag, d'estómac, de boca, pàncrees o MPOC, que a Espanya la pateixen uns dos milions de persones, i a més, entre les dones, coll uterí, pulmó, mama, etc.

Quan s'han complert 50 anys del primer informe oficial que va relacionar el tabac amb el càncer de pulmó i la mortalitat prema?tura, i els posteriors estudis que confirmen aquesta relació, la societat segueix ignorant aquests avenços mèdics i segueix consumint aquest producte que mata sis milions de persones a l'any en el món.

A Espanya el consum de tabac en els homes ha baixat un 24,9% mentre en les dones augmenta un 20%; aquest és un fet a tenir en compte a causa dels perjudicis de la dona a l'hora de la gestació i el desenvolupament dels seus fills, als quals transmetrà sens dubte les malalties provocades pel tabac (asma, part prematur, poc pes en néixer etc.). Al meu entendre trobo a faltar la implicació del govern amb més campanyes informatives a les escoles, per educar els més joves sobre aquest hàbit, ja que ells seran els fumadors i malalts del futur. Si ets fumador, aquest és el teu dia, deixa el tabac abans que ell et deixi a tu i guanya en qualitat de vida i evita fumar en presència dels teus fills, no permetis que segueixin els teus passos.