Nota d´agraïment

Francesca, Franz, Jaume i Mònica, familiars de Franz Kleiner Cornell.

torroella de montgrí.

La mort d´un familiar sempre és un cop molt dur per a les famílies i amics, tot i que després d´una llarga malaltia sigui un moment que encara que no sigui desitjat, és esperat; quan arriba l´hora és un moment molt difícil d´acceptar.

Els familiars de Franz Kleiner Cornell, volem agrair a tot el personal sanitari que ens ha atès durant la llarga malaltia del pare, als professionals que ens han atès del CAP de Torroella de Montgrí, especialment a la Dra. Alicia Gonzalez i Marta Tauler, pel seu interès i preocupació en tot moment. A tot l´equip d´oncologia de l´Hospital Josep Trueta especialment a l´oncòleg Xevi Hernandez. Com també a l´equip de professionals de l´hospital de Gent Gran de Palamós, que han vetllat per ell en tot moment, durant els últims dies que va estar ingressat.

Per a ells i per tots els amics que han fet costat en Franz en aquests anys tan difícils, us volem dir de tot cor: gràcies.

Falta humilitat

Eulàlia Isabel Rodríguez Pitarque. Torroella

de Montgrí.

Aquest divendres hem vist Història de la meva mort al Cine Club Torroellenc. La presentació va anar a càrrec del crític Àngel Quintana i del director Albert Serra. Quintana va elogiar el seu cinema. Serra va dir que s´havia equivocat en una cosa. Ell no era una de les coses més importants que li havia passat al cinema d´aquest país, sinó que era la cosa més important. Que ho podíem comprovar comparant la seva pel·lícula amb les que veiem cada divendres en aquella sala. Quan acabava el seu petit discurs va dir que les persones allà assegudes podríem gaudir d´una bona pel·lícula, perquè no estàvem acostumats a veure pel·lícules de qualitat.

Potser sí que és un dels millors directors, però també n´hi ha d´altres tan respectables com ell que, lògicament, fan coses distintes i empren altres estils. El cinema és un art i cada director l´expressa amb un llenguatge diferent. També cal dir que parlar del públic sense saber qui es té al davant és poc respectuós. Si s´hagués informat sabria que a Torroella estem acostumats a veure cinema de qualitat gràcies a l´acurada programació dels responsables. Que el fet de viure en una petita població no vol dir que la gent no tingui accés a altres sales de cinema. Que el món de les comunicacions actuals permet gaudir de produccions que en altres moments seria impensable.

Personalment puc dir que vaig gaudir de l´obra, però no de la falta d´humilitat del seu creador. Ell ha tingut la sort de portar a la realitat les seves creacions per tenir les subvencions que de forma merescuda ha rebut, però això no vol dir que no hi hagi, a banda d´ell, més creadors innovadors i vàlids. Pel demés, bé cal pensar que ser provocador per la manca d´humilitat no afegeix cap mèrit a una obra que ja és vàlida per si mateixa; en tot cas n´hi resta.

Eclipsi total

de l´imperi espanyol

enric beltran. lloret de mar.

Aviat és podrà veure l´únic eclipsi que veuran tots els països del món. El Govern espa­nyol ha aprovat aquesta setmana una reta­lla­da més als inversors d´energia alternativa que els arruïnarà i un nou Impost al sol, per a tots els particulars o empreses que han invertit exclusivament pel seu autoconsum. Milers d´inversos, atrets per les lleis que donava el govern espanyol, es van endeutar confiant en les condicions fixades. En el mateix daltabaix es troben els productors de biogàs, que tracten els purins de les granges.

Però si les preferents les van firmar els bancs, el canvi de condicions de les noves energies les va firmar el Rei i així es publica en el BOE. Espanya ha canviat les condicions 5 vegades, amb lema que deia «El sol puede ser suyo», per reduir petroli i complir amb el tractat de Kyoto.

L´energia elèctrica és una de les cares d´Europa amb un marge de benefici en el cas de les nuclears del 700% i el 200% en les hidroelèctriques, i han rebut indemnitzacions del 1998 al 2010 per valor de 3.400 milions d´euros.

Què aporten els exministres o expresidents en els consells d´administració, si no és una presunta influència política? No es pot creure que és pels seus coneixements científics. Espanya té 15 demandes per falta de seguretat jurídica inclòs Abu Dhabi per trencar la seguretat jurídica de les inversions. El mateix Rei fa poc hi va anar per demanar «àrnica», quan alguns es pensaven que era per noves inversions. Després encara el Govern es queixa d´expropiacions d´algun país sud-americà o africà al·legant la falta de seguretat jurídica.

Crec que aquests presumptes abusos són delictes de lesa humanitat, perquè d´acord amb els Drets Humans, afecten els col·lectius més febles. Algú pot creure que no convé la independència?