Després d'una nit en què les nostres platges s'han vist enlluernades per milers de fogueres al llarg del litoral, avui el sol tornarà a ésser l'encarregat de lluir-les. Val a dir, però, que no hi hauria prou només amb els raigs de l'astre rei. La celebració de la nit més llarga de l'any ha deixat tantes ferides a les daurades catifes que porten a mar, que ha calgut l'esforç de centenars de persones per poder esborrar, en el parell d'hores que passen entre el fi de festa i el primer bany, els efectes de la disbauxa. Potser per això, avui és un bon dia per retre un merescut homenatge a tot/es aquell/es que cada dia treballen incansables per mantenir net i en condicions el paisatge que ens envolta.

Potser una part del mèrit de l'excel·lent imatge que donen les nostres platges també correspon als polítics. Al cap i a la fi són ells els que trien quines quantitats s'assignen a quines partides del pressupost municipal. Però també penso que l'aposta per mantenir en impecables condicions un dels nostres principals atractius -les platges-, no requereix gaires coneixements ni idea, ja que sobre l'altre -el sol- els electes no tenen cap influència. Per altra banda, crec que no tot el que decideixen els polítics en relació amb les platges són encerts...

L'altre dia, l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va fer el seu primer "balanç públic de gestió", un exercici ben intencionat de transparència que d'ençà un temps s'ha instaurat al poble cada any. Quan va parlar de les platges, em va sorprendre la seva afirmació que "Roses ja feia uns anys havia renunciat a les banderes blaves" i en acabar li vaig demanar si m'ho podia aclarir. Em va explicar que la qualificació de les banderes blaves comportava un cost considerable i que per això s'havia decidit, suposo que amb bon criteri, prescindir-ne. Enlloc d'això, s'havia elegit un sistema d'avaluació de les platges alternatiu, però que lamentablement era molt menys conegut pel gran públic, tot i que el seu mètode era -presumptament- molt millor. Ella mateixa havia respost els meus dubtes. No sembla que prescindir del sistema de valoració de platges més ben implantat i millor difós d'Europa sigui la millor opció per a poder promocionar allò que ens dona vida per sobre de qualsevol altre característica -i menys tenint municipis als nostres voltants que sí segueixen apostant per les banderes blaves, igual per cert, que el port esportiu "municipal" de Roses-. A més, el programa és propietat de la Fundació per a l'Educació Ambiental (FEE), un ens europeu sense cap ànim de lucre. Desconec les circumstàncies en què es va prendre la decisió de prescindir-ne, però si no tenim cap "pla B", crec que Roses s'hauria de plantejar el retorn a l'esmentat organisme.