De qualsevol expressió artística, què demanem? En primer lloc, que ens traslladi històries, personatges, sentiments que ens eixamplin el que coneixem; segonament, que ho faci amb habilitat i aprofundint en el que expliquen; i en tercer lloc, que ens sorprengui. Aquests tres elements crec que són ben presents quan ens disposem a entrar en una obra literària, quan visitem una exposició i quan assistim a un concert. Són tres qualitats que valorem en l'obra cultural. En el camp de la música i especialment a l'estiu a l'Empordà, fa anys, exactament trenta-quatre, que a Torroella de Montgrí se'ns ofereix una sèrie de concerts que organitzats per Joventuts Musicals d'aquesta localitat, acompleixen clarament aquestes característiques.

El Festival de Músiques que s'hi organitza pilotat per Josep Lloret i ara amb la direcció de Montse Faura sempre ha tractat la música com un conjunt d'humanitats explicades amb sons, sempre són el resultat d'una tria exigent i alhora explicada per gent que vol que qui ho escolta rebi totes les sensacions i explicacions que inspiraren els autors. És una mena de correspondència amb el públic que s'estableix de forma molt directa i personal. Els músics i cantants que hi actuen ho fan des de la vivència d'unes músiques que, incorporades a les seves vides, aconsegueixen transmetre el que ells han descobert i que interpreten amb sentiment i, finalment, els concerts acostumen a ser una estona de diàleg, encara que sigui també una trobada col·lectiva. El Festival de Música de Torroella de Montgrí ha fet aquesta experiència durant molts anys a les parets venerables de l'església de Sant Genís, però des que l'any passat estrenà un auditori modern i confortable que porta el nom d'Espai Ter, encara ha guanyat en l'audició de la música. Així i tot, un dels concerts es farà en aquell escenari, així com alguns en faran a la plaça, com correspon a una voluntat de sempre de comunicar la música al carrer.

Del 18 de juliol al 23 d'agost, el Festival ofereix 28 esdeveniments musicals a Torroella i enguany, del 23 de juliol al 20 d'agost, el primer Jazz Festival a l'Estartit, complimentant així una altra característica, com és sorprendre amb novetats cada any. No vull oblidar que al programa hi ha la projecció de la pel·lícula El circ (1928) de Charles Chaplin amb música original de Lluís Vidal.

Resseguint el programa és fàcil adonar-se que a Torroella de Montgrí s'hi apleguen enguany, novament, músics que volen transmetre emocions, que volen explicar històries, que volen trobar la complicitat de qui els escolta. Aquest és, justament, el secret de la música que a l'estiu es fa a Torroella.