El do de la ubiqüitat que ens han atorgat els mòbils, en combinació amb les diverses aplicacions que ens ofereixen les xarxes socials, ens fa més pretenciosos, i, a voltes, idiotes. ?Si??guem allà on siguem, amb una simple fotografia, quatre filtres i dues o tres passades de dits per la pantalla, els altres saben allò que volem que sàpiguen de nosaltres: si ens trobem de vacances, si hem estrenat calçotets, si ens hem trobat algú de la faràndula a l'aeroport, si estem tristos o contents, si prenem un gintònic o un mojito.

Per exemple, ahir, un noi que deu estar, com a mínim, malament del cap, va tenir l'audàcia de fer-se un selfie (autoretrat, en cristià) quan corria davant d'un toro, esperonat per un concurs organitzat per Televisió Espanyola, que va haver de sortir al pas per censurar l'actitud del mosso intrèpid. Fa uns dies, mitjans d'arreu es feien ressò que l'Associació Americana de Psiquiatria considera que fer-se selfies pot ser constitutiu de transtorn mental (més de sis autoretrats diaris compartits a les xarxes és símptoma, diuen, de "selfitis" crònica). Més: la revista nord-americana Cyberpshycology, Behavior and Social Networking, explicava La Vanguardia, avisa que un ús intens del Twitter pot afectar les relacions sexuals dels internautes. I afegiríem: i pot abocar-nos a fer el ridícul.

Fa poc, això li va passar a l'entre?nador de l'Atlètic de Madrid, @Simeone a Twitter, que en assabentar-se de la mort del periodista esportiu Jorge Luis "To?po" López, va transmetre el condol a la vídua a la velocitat de la llum, amb un missatge 2.0 de menys de 140 caràcters. La resposta de l'esposa, tuit a tuit, demoli?dora: "Diego (Simeone), no em di?guis això". "Per favor, que algú em truqui que sóc en un hotel de San Pablo". La pobra desconeixia que la seva parella se n'havia anat a l'altre barri, i era incapaç d'acceptar, encara, el condol.

Ja ho veuen: massa xarxes socials pot ser igual a perdre el cap, a tenir menys sexe (ho diuen els americans) i a esdevenir un perfecte gamarús a ulls de tota la comunitat digital (això salta a la vista i no cal que ho digui ningú).