Calculen en més de 300 milions d'euros l'impacte a Espanya de les sancions russes a les importacions de productes agrícoles i alimentaris de la Unió Europea. Vegin com molts dels nostres pagesos i empresaris tremolen per la possible pèrdua d'un mercat obert fa poc als nostres productes alimentaris, i que ara, per una guerra entre potències a Ucraïna, on Europa juga un paper passiu, corren el risc de trencar qualsevol relació comercial.

Darrere els pagesos i els empresaris afectats, trobem la por que aquesta Guerra Freda s'estengui al mercat turístic, en fort creixement, i aturi l'arribada d'una minoria russa privilegiada, sobretot a les nostres costes. A Grècia, per exemple, el cop al turisme rus ha estat duríssim en pocs dies. Ara que els 8 milions de morts de la Gran Guerra tornen en el centenari del conflicte, molts historiadors veuen que les zones en conflicte llavors: Pròxim Orient, els Balcans o el nord de l'Àfrica, tenen problemes avui.

No som prou conscients que el nostre grau de benestar no és etern, s'ha de treballar i guanyar cada dia. Des de les polítiques socials i les demandes ciutadanes. Un dels problemes més grans d'aquest segle és que les societats desenvolupades no han creat mecanismes perquè les grans fortunes trasvassin part dels seus ingressos creixents, cap a les classes més desfavorides per ajudar a conformar una societat més equilibrada. El cop al turisme rus seria la mostra d'aquesta fragilitat del món, i una epidèmia com l'ebola és un altre símptoma.