després de la reflexió estival he arribat a la conclusió que Espanya i el seu Estat presenten serioses propostes per fer que els ciutadans de Catalunya renunciïn a la consulta per decidir un estat nou i quina democràcia volen construir.

1. En democràcia no autoritzen una consulta no vinculant, eliminen capacitat d'autonomia i per tant subsidiarietat als municipis i canvien la llei electoral per afavorir els partits de sempre a les alcaldies.

2. En l'Estat del Benestar, asfixien les autonomies, que són les que gestionen els tres pilars bàsics del benestar: escola, salut i serveis socials. I la igualtat, de les pitjors d'Europa.

3. En justícia, la fiscalia persegueix els delinqüents que han trencat del pacte de sang de l'oligarquia en la transició, mentre protegeix la família reial i els oligarques addictes al règim.

4. En transparència, inventen un mètode de càlcul de les balances fiscals basat en l'ocultació i la fabricació ad hoc dels resultats, per ratificar el model d'espoli de l'aparell central i les autonomies subsidiades.

5. En llibertat d'expressió, tota la premsa escrita de la capital i la majoria de les capitals de província està en mans de grups que deuen alguna concessió a l'Estat o viuen de les subvencions d'aquest.

6. En promoció de la identitat, triomfen amb la llei Wert i les polítiques de Bauzá i Fabra de supre?ma?cisme castellà. I es prohibeixen conferències com la de Sánchez Piñol a Utrecht.

7. En excel·lència, després d'haver liquidat en 6 anys totes les línies estratègiques de suport a la recerca i la innovació, serà nomenat comissari europeu d'innovació un espanyol terratinent i "por cojones": Cañete.

8. La modernització és insostenible. Però ni una aturada dels fa?raònics i inútils plans de traçat de l'AVE, dels aeroports i perpetuació del model concentrat de gestió aeroportuària, que és insòlit a Europa.

9. La projecció internacional és creixent. Rajoy i De Guindos dient que, gràcies a Espanya, Europa no entra en recessió. I la marca Espanya presentant-se al món com sempre: "jamón jabugo i flamenc".

10. Fins i tot, Espanya encapçala la llista de països pel que fa al tractament de la seva història. Dues amonestacions greus de l'ONU per tal que l'Estat posi mitjans per recuperar la memòria històrica que inclou els crims a la humanitat comesos pel franquisme. Els successors del qual són els qui manen de fet a Espanya.

Amb tantes raons contràries a la consulta, que prop del 80% de catalans voldria que se'ls fes sobre estat i model de democràcia, jo, de vostès, hauria anat a engruixir el milió de manifestants que es preveu a Tarragona sota un lema tan contemporani (dels carlistes de final del XIX) com "Recuperem el seny i la senyera".

I sobretot, amb un programa espanyol com el d'aquests punts anteriors -i he quedat curt- és evident que: "mejor unidos". O era: "mejor hundidos"?