El no d'Escòcia i Catalunya

Josep M. Loste i Romero. Portbou.

Una de les causes més importants del gran vot del "no" a Escòcia ha estat el vot de la immigració. Polonesos, pakistanesos i d'altres immigrants han votat massivament pel "no". Això també podria passar algun dia a casa nostra. El dia que l'Estat espanyol vegi que pot guanyar el no a casa nostra permetrà el referèndum i la immigració votarà el que li digui Madrid. És una situació molt perillosa a tenir en compte.

Sense unió perdem l'horitzó

joan janoher i sadurní. vulpellac.

Quina llàstima em fa el nostre poble, tota l'empenta per conquerir un estatus nacionalista s'està convertint en una visió desfigurada del que hauria de ser una possibilitat única, envers a la nostra identitat. Sembla que se'ns ha posat a sobre la llosa del sentiment, minvant les opcions possibles, per ser nosaltres, un model racional d'entesa i co?neixement, mentre la part política discuteixen de donar el suport escaient, pel compromís iniciat d'aconseguir el full de ruta adient.

Amb la disconformitat i sense la plenitud dels parlamentaris, què podem esperar d'aquesta gent? Potser és que no creuen amb el convenciment i decisió del nostre país? A dia d'avui, sembla que els principals partits amb el compromís envers Catalunya: comencen a tenir les idees més clares, adonant-se, del que hi podem perdre, si no fem pinya al procés del nostre país i consulta. Si agafem com a mostra i exemple el Regne Unit, se'ns obrirà la ment de com es governa.

Encara que l'actual Govern espanyol porti la tossudesa de tancar els ulls, sense voler entendre, ni comprendre: el que representa l'autorització d'una consulta, com ha fet el govern anglès. S'haurien de fixar amb el mirall d'Escòcia; ells han aconseguit el beneplàcit del seu ministre, "The Cameron", convençut d'haver donat les eines democràtiques per la decisió d'un poble que ha decidit ell mateix el que consideraven més evident i precís pels seus ciutadans. Això sí que és una unió.

La gota que fa vessar el got!

adrià cassanovas rodríguez. roses.

Ja no sabem què fer ni a qui adreçar-nos, ja que l'Ajuntament de Roses fa oïdes sordes. No sabem com cridar l'atenció, per això recorro a la veu del poble.

A la urbanització dels Grecs hi ha un carrer per a vianants (el travesser de Berenguer Mallol) on sempre passen cotxes i hi aparquen. Us preguntareu, on es el problema? Doncs que és davant d'un col·legi i hi passen nens i pares, que es veuen obligats a passar entre arbres, esquivant cotxes, i per la sorra per poder tornar cap a casa.

Últimament hi ha un policia, però poca atenció hi para i ja avui ha estat un gra massa. Em disposava a baixar pel carrer quan un cotxe se m'ha posat enmig. Jo no m'he mogut i la dona m'ha començat a parlar, exigint que m'apartés. En el moment de voler dir-li que allò era un carrer per a vianants m'ha etzibat mala cara i m'ha passat a mig centímetre dels peus amb la qual cosa sense voler li he donat al retrovisor quan m'ha "esquivat". En aquell moment m'ha amenaçat i jo he ant a buscar el guàrdia urbà que hi havia. La dona m'ha començat a tractar de boig i el guàrdia urbà en comptes de dir-li que no es pot passar per allà amb cotxe ha sospirat i m'ha demanat, a mi, que no em barallés.

Això ja ha sigut massa! L'Ajuntament passa del tema (se li va comunicar a tres governs diferents) i la policia fa això! Ja n'estem farts, algun dia algú prendrà mal i ho veurem impassibles. Necessitem un toc d'atenció!

Escòcia ha votat no a la independència. Sí a la democràcia!!!

enric carcereny beltran. lloret de mar.

És increïble que Catalunya, una de les nacions més antigues d'Europa, inclosa Espanya, i que va ensenyar el que és democràcia a tothom creant el primer parlament europeu abans d'Anglaterra i la mateixa Espanya, tal com va dir l'insigne Pau Casals a la seu de l'ONU, el Govern espanyol no li permet votar, per retenir per la força la seva colònia. La majoria dels estats europeus, es fan els sords davant la legítima voluntat de votar, pacíficament i exemplarment de Catalunya.

És hora de fer un referèndum, a Catalunya per si interessa una Europa inútil que sols defensa els poderosos i els Bancs. Seria millor, tant per Escòcia com per Catalunya, ser membres associats a Europa, amb una lliure circulació de persones, mercaderies, capitals i una moneda com la lliura esterlina, o l'euro. Si no es deixa votar a Catalunya, serà una vergonya monumental a tot Europa. I Anglaterra, hauria de recordar que va ser el primer país d'Europa que va prohibir l'esclavitud. I avui no fa falta portar cadenes per ser sotmès a la força. Però amb el temps Escòcia serà independent, i de moment el tracte per part d'Anglaterra serà millor.