A part dels premis Nobel (Alfred Nobel) que es lliuren a Suècia, cada any es convoquen els Nobel (Ig Nobel) que es lliuren als EUA. Com que la paraula anglesa "ignoble" es pronuncia igual que "Ig Nobel" i a més significa innoble, és fàcil imaginar que els Ig Nobel són una mena de paròdia dels altres Nobel. I sí, és recerca real la que es premia. La cerimònia té lloc a la Universitat de Harvard i sovint hi ha més d'un premi (Alfred) Nobel presentant els (Ig) Noble.

El 2014 l'Ig Nobel de nutrició l'ha guanyat un equip de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) que va publicar els seus resultats Food Microbiology. El que ha aconseguit aquest grup majoritàriament d'investigadores és aïllar diverses soques de bacteris de l'àcid làctic, potencialment probiòtiques, a partir de femtes de nadons sans, capaços de fermentar embotits.

Com informava la publicació divulgativa RECERCAT el mes de març passat, entre totes les soques investigades es va seleccionar el Lactobacillus rhamnosus que, utilitzat com a cultiu iniciador, ha permès obtenir un fuet potencialment probiòtic reduït de sal i greix, amb unes característiques sensorials similars a les del producte tradicional.

Amb el consum de 10 grams d'aquest embotit s'aconseguiria la ingesta diària recomanada de probiòtics. Això permetria que les persones que no prenen productes lactis (la via d'ingestió de probiòtics més estesa actualment) puguin incloure aquests bacteris beneficiosos en la seva dieta.

Certament un bon pas endavant i és clar, la gràcia és que provingui de la femta de nadons. Per tant, aquesta recerca fa honor als Ig Nobel, uns premis que "primer fan gràcia i després fan pensar".