Manipular és controlar subtilment un grup de persones a una societat, impedint que llurs opinions i actuacions es desenvolupin de forma natural i lliurement. La desinformació, la propaganda i la deformació intencionada de la realitat per interferir en el lliure pensament de les persones és inacceptable per si mateixa, però ho és encara més quan s´utilitza amb finalitats polítiques partidistes. Tribuna de Girona va acollir dijous el conseller d´Economia per parlar de la situació de les finances de la Generalitat, i la conclusió final a la qual probablement la majoria dels presents van arribar, és que l´economia millora però les finances de la Generalitat empitjoren, i tot és per culpa d´un Govern del Partit Popular que ens ofega, ens menysprea, ens pren allò que és nostre i té un pla per destrossar l´autogovern i carregar-se l´Estat de les autonomies en el seu afany per la recentralització. Quina poca vergonya!

Aquest desembre, Andreu Mas-Colell complirà 4 anys al capdavant del Departament d´Economia, temps suficient per haver redreçat les finances de l´administració catalana que li va deixar l´anterior govern tripartit. A l´inici del seu mandat l'any 2010, Mas-Colell parlava de la necessitat de presentar pressupostos i que aquests fossin realistes i complissin amb els objectius de dèficit sense posar en dubte aquests objectius. Passat el temps, Mas-Colell s´ha convertit en un conseller rondinaire, que no fa balanç d'allò que ha fet, que mai parla del que pensa fer i que només centra les seves intervencions públiques en excusar-se de la seva manca d´iniciativa en política econòmica i la seva incapacitat de gestió culpant al Govern d´Espanya, acusant-lo de tots els mals possibles, quan les dades mostren resultats molt diferents. Andreu Mas-Colell intenta fer veure que ell no pot fer més en la seva gestió quan les dades demostren, que amb el pressupost que té i amb els instruments de què disposa, l´actual situació de les finances públiques de la Generalitat podrien ser substancialment millors. L´actual Govern de la Generalitat gestiona el pressupost més elevat en termes absoluts del conjunt de Comunitats Autònomes, de 29.042 milions d´euros que arriba als gairebé 37.000 milions d´euros si tenim en compte el sector públic empresarial català, amb una despesa per càpita de 3.836 euros, molt per sobre de Comunitats Autònomes com Illes Balears, Múrcia o Comunitat de Madrid que no arriben a 3.500 euros o Comunitat Valenciana que ni tan sols arriba als 3.000 euros per habitant i també per sobre d´Andalusia, Castella i Lleó o Galícia, entre d´altres. Per tant, Andreu Mas-Colell no té un problema d´insuficiència de recursos comparat amb els seus homòlegs de les altres Comunitats Autònomes, el que té és una equivocada gestió de les finances públiques i unes equivocades prioritats en la despesa.

El tripartit va incrementar el deute públic en 20.000 milions d´euros en 7 anys, Andreu Mas-Colell l´ha incrementat en gairebé 30.000 milions d´euros en 4 anys. Avui la Generalitat destina un 45% més de recursos a pagar interessos i a amortitzar deute que no pas a despesa en educació. Ha estat amb Andreu Mas-Colell quan la Generalitat, per primer cop des de l´any 1980, ha estat tot un exercici pressupostari sense presentar un projecte de pressupostos havent de prorrogar els de l´any anterior. Mai el Departament d´Economia dirigit per Andreu Mas-Colell ha presentat uns pressupostos quan toca d´acord amb el termini que estableix la Llei de Finances Públiques de Catalunya. El pròxim 2015 tampoc serà una excepció atès que estem a menys de 15 dies perquè finalitzi aquest termini i encara no tenim cap notícia de quins seran els comptes públics de l'any vinent.

Mai el Departament dirigit per Andreu Mas-Colell ha complert amb els objectius de dèficit públic tot i que aquesta era una de les grans prioritats del Govern anomenat dels "millors" l'any 2010. Aquest incompliment és conseqüència de la mala gestió pressupostària provocada per una previsió ingressos que acostuma a ser irreal. Per ­exemple, només l'any 2014, s´havien previst uns ingressos extraordinaris de 2.318 milions d´euros, doncs bé, pocs dies abans d'iniciar el tercer trimestre, encara falten fins a 1.300 milions per ingressar dels 2.318 previstos sense que tinguem cap notícia d´on es pensen obtenir. Mas-Colell fins i tot es va equivocar l'any 2012 quan va estar demanant reiteradament al president Rajoy que demanés el rescat perquè segons ell, això seria ´bo per tots´. De la mateixa forma que també es va equivocar amb la voluntat de convertir Spanair en la companyia d´aviació comercial de bandera de Catalunya.

Spanair va desaparèixer provocant un forat de fins a 200 milions d´euros i amb una sentència judicial que culpa a la Generalitat d´aquesta fallida. O el mateix ha succeït amb Aigües Ter-Llobregat on el que havia de ser una de les privatitzacions de major magnitud mai portades a terme per la Generalitat ha acabat en els jutjats, podent representar un elevat cost per les finances de la Generalitat. Si en l´àmbit de la presentació de comptes i obtenció d´ingressos extraordinaris, la gestió Mas-Colell ha estat completament insuficient, en l´àmbit de determinar els impostos a pagar per part dels contribuents i la priorització en la despesa tampoc ha estat millor. Avui els catalans paguem els impostos autonòmics més elevats de tota Espanya. Mas-Colell ha incrementat un 25% l´impost sobre transmissions patrimonials, ha recuperat l´impost sobre successions un any i mig després d´haver-lo eliminat, ha mantingut el tipus màxim de l´IRPF en el 56% tal com el va deixar el tripartit, ha reduït el mínim a pagar en l´impost sobre el patrimoni i també ha incrementat l´impost sobre actes jurídics documentats en un 20%. Ha posat un impost a l´activitat turística i ara té previst la creació de 4 nous impostos: sobre l´aviació comercial, sobre l´activitat industrial, sobre l´electricitat i sobre la connexió a Internet, per no parlar de les més de 30 taxes que només aquest any 2014 ha creat el seu Departament.

Quant a la priorització de la despesa, mentre s´ha mantingut la mastodòntica estructura política i el sector públic empresarial de la Generalitat, el pressupost en salut s´ha reduït en més d´un 12%, els treballadors públics catalans continuen sent els únics que no cobren 14 pagues de tota Espanya i Catalunya (els ajuntaments catalans sí que paguen 14 pagues), la Generalitat és l´administració autonòmica que més tarda a pagar en els autònoms que li proveeixen béns i serveis, fins a 138 dies i en educació, la Generalitat és la que té un menor pressupost per alumne de tot Espanya.

Aquesta situació de manca de rigor en la gestió pressupostària ha portat la Generalitat hagi estat expulsada dels mercats financers. Primer el tripartit va recórrer als bons a particulars, que va mantenir temporalment l´actual Govern fins que les noves emissions només servien per pagar les anteriors, va ser llavors, amb l´aixeta tancada dels mercats, quan Andreu Mas-Colell va haver de recórrer al tresor espanyol per poder finançar el dia a dia de la Generalitat i així evitar la fallida que sí que s´ha produït en altres zones com la ciutat de Detroit als EUA, on Washington no ha fet cap esforç per salvar les finances d´aquest territori del seu país. Així doncs, el Govern del president Rajoy ha aportat més de 45.000 milions d´euros en liquiditat en la Generalitat i els ajuntaments catalans en els últims 3 anys, entre el Fons de Liquiditat Autonòmic i plans per pagar a proveïdors, cosa que representa fins a prop del 40% de tota la liquiditat aportada al conjunt de Comunitats Autònomes, quan Catalunya representa el 16% en població i el 18% en PIB, i el que representa un 121% de tot el pressupost d´un any sencer de la Generalitat. A això hi hem de sumar la política d´inversions del Govern d´Espanya que ha portat a la connexió d´AVE de totes les capitals catalanes més Figueres amb França, els accessos al Port de Barcelona o el fet de fer realitat la construcció del corredor mediterrani tan necessari per la nostra economia.

La xacra de la política econòmica és el dèficit públic, que acaba portant al pagament d´interessos i a l´increment del deute públic, que s´ha d´acabar pagant en el futur o per les properes generacions. Davant d´aquesta constatació reconeguda àmpliament, sorprèn l´actitud d´Andreu Mas-Colell de no voler lluitar amb tota la intensitat i fermesa necessària contra el desequilibri pressupostari, ans el contrari, demanant gastar més i incórrer en més dèficit públic, el que encara deteriora més la posició econòmica i financera de la Generalitat i la seva capacitat per finançar uns millors serveis públics, per reduir la morositat i per poder fer polítiques de suport a l´economia productiva, el que requereix presentar pressupostos, de prioritzar adequadament la despesa, de fer previsions rigoroses, de reduir l´esforç fiscal que fan els contribuents i de col·laborar amb tots els governs, tant locals com de tota Espanya, atès que només junts podrem acabar de consolidar la recuperació econòmica encetada.

Manipular la realitat i donar la culpa sempre als altres, com va fer el conseller Mas-Colell dijous a Girona, per tal d´ocultar la mateixa incapacitat de gestionar amb eficiència i eficàcia els recursos públics de la Generalitat, no és una forma responsable de fer política ni de governar. Jo no ho accepto.