Ho diu una de les personalitats que havien d'avalar la nitidesa de la tan anunciada Consulta del 9-N, designada pel Parlament i nomenada per un estrany decret del president Artur Mas. La sorprenent notícia és que Quim Brugué, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, proposat per ICV-EUiA, ha renunciat al càrrec de membre de la Comissió de Control de la Consulta. No sabem si això provocarà un efecte dominó en els altres sis membres de la comissió, cosa que no seria estranya vistes les convincents raons que dóna el dimissionari.

Explica que dimiteix perquè "no puc avalar una consulta que, al meu parer, no ofereix garanties democràtiques". Cosa que en les circumstàncies actuals sembla força evident, i que no sorprendrà massa als ciutadans que han seguit els últims fets. Sigui per culpa del mateix plantejament de l'anomenat "procés" o per les motivacions i obstacles al·legats per l'Estat, la prevista Consulta no podria oferir la credibilitat necessària per tenir efectes seriosos en cap instància. Quan s'assegura que aquesta consulta es vol fer perquè ve atorgada al poble per un invocat "principi democràtic", per la "radicalitat demo?cràtica" que es persegueix, i que es farà amb les "màximes garanties de?mocràtiques", no seria lògic fer-la sense que aquesta nitidesa democràtica no resultés incontestable. I la dimissió d'un membre de la Comissió que hauria d'encarregar-se d'aquest control democràtic palesa, com a mínim, que les coses no són clares. I això ja és força greu.

A més, denuncia el dimissionari la "falta de neutralitat" dels convocants de la Consulta, com va evidenciar-se, per exemple, en la trobada amb el president Mas d'alcaldes de tot Catalunya en suport a la consulta, però cridant "independència!". O sia, que en lloc de consultar el poble el que es vol, es busca que aquest voti independència, que és el que volen els que clamen pel "dret a decidir"; un "dret" que, en aquest context, es converteix en quasi una obligació a dir "sí" al que defensen els convocants, el seu "dret a decidir". De democràtic, això, a l'entendre de qualsevol ciutadà, no en té gaire.

Consultar degudament a la població és una pràctica saludable i que es fa en tots els països civilitzats. Per què no aquí? Si és sobre la forma de governar-se, sobre les relacions amb altres pobles o sobre el seu propi destí -com ara es diu- resulta més que necessari, obligat. Però s'ha de "fer bé" com diu i repeteix Mas, perquè el que tenim entre mans és delicat com una "figura de porcellana". D'acord, però qui diu això no pot ser el primer a escardar-la, la "figura de porcellana" I sembla molt que ja ho ha fet.

És precisament el que denuncia amb la seva dimissió Quim Brugué, en negar-se a fer el paperot, a semblar que "avala" el que "en consciència", li sembla que no pot avalar. Què faran els altres membres de la Comissió de Control? Optaran per seguir el seu propi criteri, molt respectable, o el del partit que els va proposar? Sigui com sigui, i a part dels seriosos entrebancs, jurídics i polítics, que hi posin les institucions de l'Estat i el mateix Rajoy, donades les gentades al carrer i els crits de tants alcaldes al Palau, sembla que la Consulta "una mica democràtica" sí que ho seria.