En els últims temps, poca-soltes, energúmens i polítics sense criteri s'han llançat a una frenètica cursa per utilitzar el terme nazi d'una manera frívola i sense justificació per definir alguns actors del moment actual de Catalunya. I és tant l'abús que se'n fa, d'aquest mot, que potser cal recordar-los que el nazisme es va endur per davant tres milions de persones als camps de concentració i tres més durant tot el conflicte i si aquesta xifra no és suficient, potser caldrà dur-los a passejar per alguns dels escenaris d'aquell holocaust, perquè s'adonin de la barbaritat que cometen utilitzant aleatòriament un terme que ha suposat la més gran vergonya de la història contemporània a Europa.

Ningú, amb una mica de sensibilitat, hauria de donar veu a aquells que intenten utilitzar el nazisme com un simple adjectiu, com tampoc s'hauria de permetre que cap canal de televisió parodiés aquest tema, fent involuntàriament el joc a aquest ús absurd i a aquells que el promouen. No ens podem permetre el luxe de desvirtuar constantment la història i de deixar, com deia Manuel Vázquez Montalbán, que aquesta es quedi sense culpables: "per al liberalisme, extirpar la memòria històrica significa deixar la història més contemporània sense culpables, sense causes" i això es el que alguns intenten fer, presentar el nazisme gairebé com un fet anecdòtic, sense conseqüències, sense víctimes.

Després no ens ha de sorprendre que grups amb una clara ideologia nazi es passegin pels carrers sense que les autoritats facin res per impedir-ho, per il·legalitzar-los i per aturar-los. Al cap i a la fi, són les mateixes autoritats que han inclòs en el seu vocabulari el terme nazi, donant-li un sentit totalment banal i despullant-lo del contingut criminal que comporta. I mentrestant, ja han deixat que el partit neonazi Alba Daurada obri una filial a Espanya.