Les amenaces policials i judicials a voluntaris, funcionaris i als ciutadans segur que van provocar uns centenars de milers de reculades de ciutadans; de la mateixa forma que hem pogut saber que hi va haver baixes de voluntaris després de la furibunda campanya agressiva del govern del PP. Si malgrat això, 2.300.000 persones van participar en un acte prohibit políticament i suspès judicialment, és perquè l'Estat ha perdut la legitimitat a Catalunya.

Per això, agències de ràting com Fitch diuen que el 9-N començarà a passar factura econòmica. Opten pel millor escenari: pacte d'un model basc ampliat amb compe?tències exclusives polítiques i culturals. Estatus pròxim al d'Estat lliure associat de Puerto Rico. En segon lloc, la independència unilateral que pot acabar pactada i provocaria uns primers danys a les dues parts, recuperables fàcilment amb canvis estructurals en els models econòmics; o secessió sense pactar, i hi perd tothom, però Espanya el doble, perquè fa fallida. I la tercera opció, seguir com ara, que per a l'agència és el pitjor: quina fiabilitat pot donar als mercats que el govern d'un Estat estigui enfrontat obertament a la seva regió més productiva i que aporta més al PIB? L'agència nord-americana Bloomberg publica un editorial sobre el procés català: "El vot a Catalunya va ser un èxit. Ara, negocieu". Diu que la votació va posar "les bases per a un acord polític sobre quina és la millor solució". Creu que Rajoy va fer "per primer cop una elecció encertada" quan va decidir no enviar la policia a la votació. I proposa un pacte per realitzar un referèndum oficial i permetre un debat lliure i obert. I abandonar qualsevol temptació de judicialització del conflicte. I The Economist insta en un editorial el Govern central a deixar votar els catalans. "Quan una regió té una entitat lingüística, cultural i ètnica reconeguda, no permetre'ls votar pot tenir efectes perversos". I que quan una gran majoria creu que ha de tenir el dret a decidir "rebutjant la demanda, Madrid està ajudant els separatistes".

Però el PP que ha anat oscil·lant entre la consideració del 9-N com una pallassada o un cop d'Estat, judicialitza un problema polític. Si acusa Mas de malversació de fons públics per una manifestació, la Generalitat pot denunciar l'Estat per amenaçar un dret fonamental com el de manifestació. Posats a denunciar malversació, podríem denunciar Fernández Díaz pels 519.800 euros del dispositiu policial del 9-N, per protegir edificis oficials en un dia que tot era pacífic.